Várjuk kulturális koktélunk tartalmas programjaira!


2021. július

A Várkert Bazár nyári kínálatában idén is frissítő programokat ajánlunk a kultúrára szomjazóknak. Lesz irodalom, koncert, tánc, kertmozi és még jógázni is lehet.

A járványügyi szabályok betartásával látogatható programjaink a műfajgazdagságra és a helyszín különleges adottságaira épülnek. Továbbra is várjuk az érdeklődőket a Budavári Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori című kiállításunkra a Budavári Palota A épületében. Szintén látogatható az Új világ született tárlat is a Várkert Bazár déli palotájában.

Folytatódik rendhagyó Márai-est sorozatunk, ahol az író művészetének titkait képekkel, dokumentumokkal és inspiratív cimbalomzenével színesítjük. Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről, miközben felcsendülnek Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész ihletett futamai. Júliusban Márai városai címmel az író utazásairól, külföldön megélt élményeiről számolunk be a hazai és itáliai otthonosságtól az amerikai létidegenségig. Augusztusban pedig Márai az állatokról címmel az író városi élethez és a kutyatartáshoz fűződő viszonyát mutatjuk be.

A koncertek sem maradnak ki élménykínálatunkból. Zene+ sorozatunkban izgalmas összművészeti koncertek kaptak helyet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával együttműködésben. Augusztus elején a Zene+ Bűvölet előadásában a 110 éve született Rodolfóra emlékezünk a 19. és 20. század francia és orosz muzsika megidézésével. A produkciót összművészetivé varázsolják a Nemzetközi Cirkuszművészeti Központ művészei lélegzetelállító és szórakoztató trükkökkel, mutatványokkal.

A JazzBazár programsorozatában elsőként a Sárik Péter Trió sokoldalú muzsikusai szólítják meg a közönség széles rétegét az X Bartók című esten. A továbbiakban az Egy kis nyár, egy kis holdfény nyáresti koncertjén a Borbély Műhely zenészei régi magyar slágerek feldolgozásaival és jazz örökzöldekkel, illetve különleges balkáni dallamokkal lépnek fel Tompos Kátya színésznő kíséretével. Augusztus végén pedig a népszerű énekesnő együttese, a Kozma Orsi Quartet lép fel a Let’s swing… című produkcióval.

A várKERT Mozi igazi filmkülönlegeségekkel jelentkezik, a vetítések előtt az aktuális filmhez kapcsolódó alkotóval lesz beszélgetés. Idén is elindítottuk a Tánc a Kertben elnevezésű sorozatunkat a kortárs táncművészet alkotóival. Végül idén nyáron is folytatódik a Várkert Jóga, a szabadtéri alkalmakon az Öntőház udvar Panoráma teraszán várják a résztvevőket.

Egész nyáron érdemes sétáinkon is felfedezni a budai Vár titkait, a különleges túrákra a budaivarsetak.hu oldalon lehet jelentkezni. Ajánljuk figyelmükbe a Hájim öröksége című sétánkat, melyen még július végéig járható be a nyugati pincerendszerben feltárt középkori zsidónegyed egykori rituális fürdője.

A nyár folyamán az Új világ született című kiállításra ingyenes belépést biztosítunk minden egészségügyi és a szociális dolgozó számára, hogy ezzel is segítsük kikapcsolódásukat, köszönetet mondva a pandémia alatti helytállásért. A Terror Háza Múzeum történelmi tárlata élményszerű hitelességgel mutatja be az első világháborút és a nyomában felfordult társadalmakat a Várkert Bazár déli palotájában. A Hauszmann-sztori című kiállításunk pedig minden látogató számára ingyenes. A Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseinek élményszerű bemutatása a Budavári Palota A épületében található.

Új, szabadtéri és szintén ingyenes tárlatként nyílik a Mesteri részletek című kiállításunk. A Várkert Bazár Gloriett-hez vezető rámpáján állítjuk fel, és azt mutatjuk be, hogyan születik újjá a Budavári Palota első történelmi terme, a Szent István-terem. Kiállításunkkal az alkotók és az újraalkotók előtt tisztelgünk, középpontba állítva azokat a mesteri részleteket, amelyek sajátosan egyedivé teszik a történelmi belsőt.

A programokat szabadtéri helyszíneken hirdettük meg, elsősorban a Várkert Bazár Öntőház udvarán és a Szárazárok színpadon. A jelenlegi járványügyi szabályok melletti látogatási lehetőségekről és az egyes programokról részletes információk a varkertbazar.hu weboldalon érhetők el.

Ajánló