Folytatjuk a zöldfelületek és a várfalak megújítását


2021. január

Egészséges, nemes és fiatal fákat ültetünk a Budavári Palotanegyed várszoknyáján, ugyanis folytatjuk a történelmi kertek és parkok rendbetételét. Emellett megkezdjük a várfalak felújításának következő szakaszát. Fontos célunk, hogy az itt élők és az ide látogatók rendezett kertekben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan körbejárhassák a budai Várat.

2020 végére a különleges panorámájú Ellyps sétány teljes szakaszát rendbe tettük, kijavítottuk a burkolatokat, felújítottuk a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát. Most pedig folytatjuk az Ellyps sétány és a Déli kertek zöldfelületeinek rehabilitációját és megújítását kert- és tájépítő szakemberek vizsgálatai és javaslatai alapján. Megkezdjük a sokáig gondozatlan, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítését. A célunk megszüntetni a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotokat, hogy az egykor elegáns történelmi kertek és sétányok a következő években újra visszanyerjék régi fényüket.

A várfalak is lepusztultak mára, megújításuk nem várhat tovább. A budai Várat védő falakat a 13. században kezdték építeni. A várfalak aztán az évszázadok ostromai és átépítései során sokat formálódtak, majd a második világháború után nyerték el jelenlegi formájukat, de azóta gazdátlanná és sok helyen balesetveszélyessé váltak, szerkezetük meglazult.

Most a Nemzeti Hauszmann Programban ezt a sok évtizedes adósságot törlesztve elvégezzük a várfalak és támfalak állagmegóvását és felújítását is. Az Ellyps sétány északi szakaszán található várfalak rekonstrukciója már elkészült. Az Ybl-támfal megújítása hamarosan befejeződik. A munkát a Budavári Sikló, a Savoyai terasz, a Déli nagy rondella és a Déli kertek környékén, valamint a kortinafalak és a keleti felvezető út melletti támfalak területén folytatjuk tovább.

A leromlott állapotú, balesetveszélyes falszakaszokat újjáépítjük, megerősítjük, a burkolatokat megújítjuk, és a további fagykárok elkerülése érdekében szivárgókat építünk. A falak mentén új dísz- és közvilágítást telepítünk, és megújítjuk a térfigyelő rendszert is.

Ajánló