Újjászülető szökőkutak


2020. április

Felújítjuk a Halászó gyerekek– és a Mátyás kútját a budai Várban. A reprezentatív díszkutak az elmúlt évtizedek alatt vesztettek fényükből, az utóbbi években már nem is működtek. A Nemzeti Hauszmann Program részeként megkezdtük a két szökőkút gépészeti, vízelvezetési és esztétikai javítását. Hamarosan újra olyan lenyűgözőek lesznek, mint régen.

A Strobl Alajos keze munkáját dicsérő Mátyás kútját 1904-ben, a Hauszmann Alajos tervei alapján végzett palotaátépítés utolsó szakaszában helyezték a Hunyadi udvarba.
A szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, melyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás király áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály híres balladájának szereplője látható.
A szökőkút a II. világháború idején erősen megrongálódott. A bronz figurákat több helyen golyó ütötte át, a kövek a belövések nyomán roncsolódtak. Az ülő vadász figurája a medencébe dőlt, a középső kutya szobor eltűnt – a városi legenda szerint a második világháború után Vorosilov marsall vitte magával Szovjetunióba, mert nagyon megtetszett neki. A háború után a sérült köveket kicserélték, újrafaragták. A ledőlt bronzszobor a helyére került, a lyukakat befoltozták, a hiányzó kutya szobrot Grantner Jenő mintázta újra.

 

A díszkút medencéjének szigetelése az évek alatt tönkrement, a szivárgó víz a Palota épületének falait áztatta. A probléma megoldására tett korábbi kísérletek nem hoztak tartós eredményt, ezért a medencét elbontottuk, és újraszigeteljük. A bronz szobrok állapotát is felülvizsgáljuk, sérüléseiket kijavítjuk. Az egyik kutya nyakából hiányzik a nyakörv és a hozzá tartozó póráz, ezt is pótolni fogjuk. A kutat teljes egészében, a helyszínen restauráljuk.
A Palotanegyed másik látványossága a Halászó gyerekek kútja, melyet Senyei Károly szobrászművész készített. A díszkutat 1900-ban állították fel, az egykori Királyi Palota keleti teraszán. A második világháború idején a szoborcsoport megsérült, 1955-ben a Rákóczi térre helyezték, ahonnan csak 1977 után hozták vissza a budai Várba, akkor már a Savoyai teraszra.
A medence szigetelése sérült, a víz elfolyik, a szökőkút több mint 10 éve nem működik. A szerkezet víz-, és gépészeti rendszerét teljes egészében cserélnünk kell, a medencét szigeteljük, a szobrok és kövek teljes restaurálása elengedhetetlen. A leányalak hiányzó copfját a meglévő eredeti alapján fogjuk rekonstruálni. A bronz szobor és a faragott kövek helyreállítását egy műhelyben végezzük el.

A felújítást követően mindkét kút új díszvilágítást kap, ezzel is kiemelve jelentőségüket és szépségüket. A Mátyás kútját már idén augusztusban, a Halászó gyerekek kútját várhatóan 2021 nyarán csodálhatja meg újra a nagyközönség.

Ajánló