Több mint 85 ezren jártak a Szent István-teremben


2022. augusztus

Egy évvel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit az újjászületett Szent István-terem és a hozzá tartozó kiállítás. A tárlaton több jelentős műalkotás is megtekinthető, a többi közt egy olyan ereklyetartó is, amelyet első királyunk tiszteletére készítettek. A terem és a kiállítás is az ünnepi hétvégén, 2022. augusztus 20-21-én ingyenesen látogatható.

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Budavári Palota csodája, az épületegyüttes egyik legjelentősebb helyisége, a Szent István-terem, amelyet azóta már több mint 85 ezren látogattak meg. A töretlenül népszerű látványossághoz tartozó kiállítás időről időre új elemmel gazdagodik, ezúttal egy barokk kori ereklyetartó bővíti a tárlatot.

Kiállításunk legújabb Szent István-hermáját Mária Terézia királynő megbízásából a brünni születésű, Bécsben dolgozó Josef Moser műhelyében készítették, az 1750-es években. Alsó eleme, a rokokó stílusú, aranyozott sárgaréz talapzat foglalja magában az ereklye őrzésére szánt ereklyetokot, amelyet hitelesítő pecsét zár le. Az ereklyetartó István király csontdarabját tartalmazza, amelyet a 18. század óta nem bolygattak meg. Az alkotás felső része, az államalapító uralkodónkat megjelenítő ezüstözött bronz büszt, barokk ábrázolási hagyományokat követ: a dús szakállú, időskori idealizált portré a Szent Koronára emlékeztető koronával jelenik meg.

Az úgynevezett Moser-féle Szent István-herma története kalandosan alakult. Elkészítését követően a bécsi Schatzkammerbe került, Mária Terézia adományaként, majd az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után egy nemzetközi egyezménynek köszönhetően hozták Magyarországra. Ekkor a csontereklyét is tartalmazó eredeti talapzat, a 19. században készült mellszobor másolattal érkezett meg. Kiállításunkon ezzel a műtárggyal idézzük meg államalapító királyunkat. Máig nem tisztázott, hogy az eredeti mellszobrot mikor és hogyan cserélték ki a kiállított másolatra. Végül az eredeti mellszobor is hazatért egy aukción történt vásárlás után. Josef Moser műve jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Tavaly augusztusban államalapító királyunk 1635-ben Rómában készült nagy hermájával nyílt meg a kiállítás, amely első ízben volt látható a fővárosban. A zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött, felbecsülhetetlen értékű barokk ereklyetartót tavaly decemberig csodálhatták meg a látogatók.

Helyére egy igazi magyar remekmű érkezett a millennium korából: Bachruch Károly ötvösmester munkája, amelyet a kalocsai Szent István-hermaként tartanak számon. A kalocsai Szent István-herma május 23-ig gazdagította tárlatunkat.

A termet és az új Szent István-hermát is magába foglaló tárlatot továbbra is 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni. Jegyeket a helyszínen, valamint a https://szentistvanterem.hu oldalon lehet váltani, illetve augusztus 20-21-én, az ünnepi hétvégén ingyenesen látogatható.