Új kiállítással és történelmi sétával várjuk vissza közönségünket


2021. május

A Hauszmann-sztori című új tárlatunk a Budavári Palotanegyed kalandos sorsát és mostani újjászületését mutatja be, míg a Hájim öröksége néven meghirdetett különleges sétánk a föld alatt kalauzol el Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdőjéhez. A kulturális élet újraindulásával programjaink a járványügyi szabályok betartásával ismét látogathatók, és  várja vendégeit a Főőrség épületében található kávézó is.

Május első hetében indítottuk újra kulturális eseményeinket a Budavári Palotanegyedben a járványügyi korlátozások enyhítésének értelmében. Ismét látogathatók jól ismert programjaink, amelyekről itt lehet tájékozódni, de mellettük vadonatúj, izgalmas látnivalókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Teljesen új elemként egy izgalmas kiállításon mutatjuk be a Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit. A Hauszmann-sztori című kiállításunk a Budavári Palota A épületében látogatható ingyenesen. Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével mutatjuk be a városrész fénykorát, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét. A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és a kommunisták tudatos rombolásai is. Részletesen az érdeklődők elé tárjuk a budai Vár mostani újjászületését is, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő fejlesztéseinket. A kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható, a nyitvatartási napokon ingyenes tárlatvezetés indul 13 és 15 órakorTovábbi információk itt találhatók.

Újraindultak népszerű vezetett tematikus sétáink is, melyeken a Vár történetét és titkait ismerhetik meg a résztvevők. A Budai Várséták keretében igazi különlegesség a „Hájim öröksége” című új élménysétánk: látogatóinkat a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzoljuk, és képek, hangok, illatok segítségével idézzük meg számukra a középkorban virágzó budai zsidónegyed életét, de megcsodálható Magyarország legrégebbi fennmaradt mikvéje, zsidó rituális fürdője is. A vezetett sétákra itt lehet jegyet foglalni.

A Főőrség újjáépített épületében kinyitott a Royal Guard Cafe, ahol a Budavári Palotanegyed látogatói egy kellemes séta után finom süteményt, vagy egy csésze kávét, frissítőt fogyasztva élvezhetik a történelmi környezetet. A kávézó nyitvatartási idejében - pénteken, szombaton és vasárnap 11-18 óra között – a testőrség 260 éves történetét bemutató egyedi kiállítás is megtekinthető.

Programjainkat a hatályos kormányrendelet alapján védettségi- és személyi igazolvány együttes bemutatásával látogathatják a 18 év felettiek. A 18 év alattiak felügyelet nélkül vehetnek részt rendezvényeinken, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A 16 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól, de a rendezvényekre kizárólag nagykorú felügyeletével léphetnek be. Munkatársaink szem előtt tartanak minden egészségügyi óvintézkedést: kollégáink nagy részét már beoltották, de valamennyien továbbra is maszkot viselnek, és a zárt terekben elérhetők lesznek kézfertőtlenítési pontok is visszatérő közönségünk nagyobb biztonsága érdekében.

Ajánló