Új évaddal folytatjuk a nagysikerű Karmelita koncertek programsorozatot


2022. augusztus

Új évaddal folytatjuk a nagysikerű Karmelita koncertek programsorozatot

A Karmelita épületegyüttes templomterében 2021-ben indítottuk útjára koncertsorozatunkat. Hasonlóan az elmúlt évadhoz a program hangversenyeit a magyar kulturális örökséghez kötődően, jeles napokon rendezzük meg. A koncerteken továbbra is a komolyzenei repertoárra helyezzük a hangsúlyt.

A második évadot Karosi Bálint orgonaművész nyitja meg 2022. szeptember 23-án. A koncert különlegessége, hogy első ízben szólal meg az újonnan elkészült orgona. Október 22-én Liszt Ferenc örökségét ezúttal Balog József zongoraművész tolmácsolja a zeneszerető közönségnek. Október 29-én a Haydneum Fesztivállal közös szervezésű hangversennyel készülünk. November 7-én, a magyar opera napja alkalmából, immár hagyományosan Erkel Ferencre emlékezünk a Magyar Állami Operaház művészeinek koncertjén. 2022. november 19-én az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220 éves jubileuma alkalmából 18. századi zenei hagyatékunkból Gregor Joseph Werner A jó pásztor c. oratóriumát hallhatjuk a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo zenekar előadásában. Az adventi időszakot a Magyar Rádió Gyermekkórusának hangversenye zárja, műsorukkal a 140 éve született Kodályra is emlékezve.

Január 22-én, a magyar kultúra napján megrendezendő koncertünkön Pusker Júlia hegedűművész a Liszt Ferenc
Kamarazenekarral lesz vendégünk. A legifjabbakat a Karmelita BonBon matiné című előadásunkra várjuk 2023. február 11-én. Március 4-én ismét versenygyőztes fiatalokat köszönthetünk: a Haydn egyetlen budai fellépése emlékére rendezett koncerten hazánk egyik legfiatalabb vonósnégyes-formációja, a Kocsis Zoltán-díjas Korossy Kvartett lép színpadra. Április 10-én, húsvét hétfőn a Szent Efrém Férfikar koncertjével ünnepeljük a húsvétot. Beethoven 1800. május 7-i budavári fellépésének évfordulóján rendezett emlékhangversenyen pedig a kétszeres Kossuth-díjas Ránki Dezső zongoraestjére várjuk a hallgatóságot. A nemzeti összetartozás napján, június 4-én Petrás Mária és zenekar produkciójával zárjuk a tavaszi évadot.

 

A Karmelita nemcsak a budai Vár egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több száz éves múlttal rendelkezik: 1787-ben itt nyílt meg Buda első kőszínháza, amely 1790-ben az első magyar nyelvű előadás színhelye volt. A hajdani Várszínházban olyan neves magyar művészek fordultak meg, mint Blaha Lujza, Déryné Széppataki Róza, Egressy Gábor, Laborfalvi Róza vagy Lendvay Márton, de itt próbálta Haydn nagyszabású remekművét, A teremtést, és itt adta 1800. május 7-én egyetlen budai koncertjét Beethoven.

A Karmelita épületegyüttes felújításának eredményeként folytatódhat az épületben megrendezett komolyzenei hangversenyek hagyománya. A csodálatosan megújult templomtérben, a Beethoven-teremben útjára indult Karmelita koncertek programsorozattal a főváros legrégebbi rendezvényhelyszíne született újjá.

A Karmelita koncertekről és a jegyvásárlási lehetőségekről a koncertek weboldalán olvashatnak bővebben, melyet az alábbi linken érhetnek el: https://karmelitakoncertek.hu/

Jöjjenek el a Karmelitába és hallgassák meg a magyar zenekultúra kiemelkedő alkotásait!

Ajánló