Leemeltük a restaurálásra váró turulszobrot


2021. március

Egy óriásdaruval emeltük le a helyéről a 10 és fél méter magas, ikonikus turulszobrot a budai Várban. Donáth Gyula szobrász mára már leromlott állapotú alkotását a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállítottuk át. A munkálatokat a Várba látogatók is nyomon követhetik a következő hónapokban.

Közel 120 éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor. Donáth Gyula alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg kapu díszes kerítésének sarkán. A budai Várat meghatározó hatalmas, bronzból készült alkotás a város fölé magasodva, karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10 és fél méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága pedig 12 és fél méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljeskörűen restauráljuk a szobrot. A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, kijavítják a turul bronz felületeinek sérüléseit, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munka a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben történik, ahol a Várba látogatók is betekintést nyerhetnek a folyamatba.

A turulszobor mellett található Habsburg kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását az 1970-es és 1980-as években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is komoly nyomot hagytak rajtuk. Az állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújításuk. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg kapu kőelemeit is megtisztítjuk, kijavítjuk a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítjuk a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, de egy ideiglenes járdán keresztül a Savoyai terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

Ajánló