T9: új kulturális közösségi teret nyitottunk a budai Várban


2020. július

Az Erdélyi bástya történetét bemutató Táncsics Mihály utca 9. szám alatti régészeti tárlat szabadtéri helyszínén már irodalmi és történelmi estekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel, borkóstolóval és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várjuk látogatóinkat.

Új színnel bővült a budai Vár kulturális palettája. A Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum nagysikerű Az első bástya című időszaki régészeti kiállítása mellett elindultak a T9 kulturális közösségi tér programjai is. A következő hónapokban színes eseményekkel várjuk látogatóinkat a kiváló panorámával rendelkező, inspiráló helyszínen.

Irodalom

Július 21-én a T9 egy különleges irodalmi műsorral indított, a közkedvelt ENEMVÉ szabadtéri programjával Ugron Zsolna író vezetésével.
Augusztusban két alkalommal is jelentkezik Hol vagy a szövegben? címmel Szabados Ági estje, ami az irodalom és az önismeret izgalmas párosítása. Augusztus 12-én Dragomán György és Szabó T. Anna író házaspár lesz a vendég.

Zene

Augusztus 4-én Kollár-Klemencz László és Kamarazenekara várja a közönséget az Ég az erdő című új album személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített dalaival.

Tánc

Augusztus 24-én a Grecsó Fivérek – Többet magunkról című irodalmi- és táncprodukciós sorozatának kulisszatitkaiba avatja be a közönséget Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, egy izgalmas, könnyed nyári beszélgetés keretében, amelyre egy meglepetés produkcióval is készülnek.

Történelem

Augusztus 17-én és 18-án két estén át folytatásos történelmi sorozatot hallhatunk Katona Csaba történésztől a török-magyar kapcsolatokról. Az első rész a budai Vár elfoglalásától a pozsareváci békéig, a második pedig a krími háborútól a „nagy háborúig” avat be bennünket a történelem izgalmas részleteibe.

Augusztus 26-án a Rejtélyes történelem beszélgetéssorozat különkiadásában a budai Vár titkaival ismerkedhetnek meg Csorba László és vendége segítségével.

Szubjektív séták – különleges történetek

A régészeti feltárás területén több rendhagyó tárlatvezetés is lesz, elsőként Döbrösi Laura színésznő kalauzolta végig a látogatókat a T9-ben július 24-én. Július 30-án Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója, majd augusztus 7-én Szabó Simon színész, rendező mesél a Táncsics utca 9. szám alatti izgalmas, rejtett terület kalandos történetéről.

Interaktív kiállítás

A meghirdetett programok mellett továbbra is vár minden érdeklődőt a Lőportár épületében berendezett időszaki, interaktív kiállítás, ahol a látogatók – kicsik és nagyok egyaránt – animációk és tablók segítségével kísérhetik végig az évszázadok során többféle szerepet is betöltő helyszín, ezen belül is a korai királyi rezidencia és az Erdélyi bástya történetét.

A T9 - Az első bástya kulturális és közösségi tér részletes programkínálatát, valamint a jegyekkel kapcsolatos információkat a www.t9.hu weboldalon olvashatják az érdeklődők.  

https://www.facebook.com/azelsobastya

Ajánló