Tartalmas kiállítás vezet a Szent István-teremhez


2021. szeptember

Különleges kiállításunk segítségével mutatjuk be, miképpen jött létre a magyar iparművészet korabeli csúcsteljesítménye, de betekintést nyújtunk Szent István király ma is aktuális örökségébe, és szenzációnak számító műtárgyak is megtekinthetőek.

A teljes történeti hűséggel rekonstruált teremhez egy kiállításon keresztül vezet az út, ami bevezetést nyújt a látogató számára. A Szent István-terem – A Budavári Palota csodája című tárlaton olyan művek mentén vezetjük végig a látogatót, amelyek jelentős esztétikai élményt nyújtanak, miközben a megjelenő tradíció a jelen nézőpontjából válik igazán fontossá. Tabletek segítségével igénybe vehető digitális tárlatvezetésünk is, így a látogatók ismeretterjesztő feladványokkal és izgalmas elbeszélésekkel bővíthetik a terem bejárását.

Festmény, grafika, szobrászati plasztika mellett Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermája is látható, melynek különleges talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A világ egyik legnagyobb hermáját megalkotása óta a zágrábi egyházmegye székesegyházában őrzik, Budapesten most először csodálhatja meg a közönség.

Művészettörténeti szenzációnak számít Aba-Novák Vilmosnak az a festménye, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. Az 1936-ban született alkotás eredetileg a budapesti városmajori templom freskóterveként készült. Létezéséről a művészettörténészek ugyan tudtak, de kiállításon mostanáig nem volt látható.

A tárlaton látható Rieger Tibor szobrászművésznek Szent István koronázási palástjáról készített alkotása is, amelyet 2017-ben avattak fel a budai Várban, a Mária Magdolna-templom egykori szentélyében. A mű a palást azon részletét jeleníti meg, amelyen Gizella királyné, Imre herceg és I. István egyetlen korabeli ábrázolása látható.

Több vizuális anyag is átélhető élményt nyújt a látogatóknak. Az érdeklődők betekinthetnek például a IV. Károly koronázása előtti este pillanataiba, a leendő uralkodó és hitvese beszélgetésébe.

Felkérésünkre Havadtőy Sámuel képzőművész alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul. Az alkotás része egy kisfilm is, amelyben a magyar kulturális élet ikonjai szintén a mű tíz fejezetéből mondanak el egy-egy hozzájuk közel álló mondatot. Barabási Albert-László, Berecz András, Bodrogi Gyula, Böjte Csaba, Egerszegi Krisztina, Havadtőy Sámuel, Miklósa Erika, Péreli Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa és Vásáry Tamás tolmácsolásában az Intelmek mondatai kifejezetten aktuálisnak hatnak.

A kiállítás kurátora Gulyás Gábor filozófus, esztéta, akinek a munkássága számunkra garancia volt, hogy olyan kiállítást mutathatunk be, amely felnőttek és gyerekek számára egyaránt tartalmas élményt nyújt.

A kiállításnak és a Szent István-teremnek helyet adó déli összekötő szárny Potzner Ferenc tervei alapján épült újjá.

Tekintsék meg videónkat az egyedülálló installáció készítéséről:

Ajánló