Elkészültünk a Szent István-terem különleges famunkáival


2021. július

Újabb szakaszához ért a Szent István-terem újjáépítése. Elkészültünk az augusztus 20-án megnyíló csodálatos terem mennyezetével és parkettájával, valamint a bútorok többségének megmunkálásával is végeztünk. Megosztunk egy kulisszatitkot is: a világhírű Havadtőy Sámuel készíti el a teremhez kapcsolódó kiállítás képzőművészeti installációját.

A Szent István-termet, amely a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt, az eredeti tervek, fennmaradt dokumentumok és fotók alapján állítjuk helyre. A jó minőségű archív felvételeken kivehető, hogy a terem leginkább meghatározó anyaga a fa, amely a padlót, a mennyezetet és a falakat borította.

A parketta a századfordulón a Neuschlosz fivérek gyárában készült. Szakembereink az eredetivel megegyezően készítették el háromféle fából. A rendkívül összetett intarziás padló fő motívuma a sárkányforma, az elemek minden anyaga hármas: vörös tölgy, fekete dió és dél-amerikai mahagóni. A parkettát a terem széleinél a falburkolat alá befutó, geometrikus mintájú díszcsík kíséri.

A mennyezeti faburkolat eredetije a dualizmus idején művészi famunkáival hírnevet szerzett Thék Endre műhelyéből került ki, amelyet szintén az eredeti elképzelések alapján alkották újjá a mai mesterek. Az újjászületett mennyezet gerendás, faragott díszítésű, kazettás részekből áll. A faanyag első osztályú, csomómentes, előgőzölt kerti dió, felületi díszítésére 24 karátos aranylapokat használtak. Igazi különlegességét a kazettákba illesztett Zsolnay-pirogránit lapok adják, amelyek különálló képekként is értelmezhetőek.

Folyamatosan haladunk az eredeti bútorzat munkálataival is, amiben a bútordarabokról készült archív fotók vannak segítségünkre. Itt elsősorban a bútorok méretének meghatározása jelent kihívást, ugyanis ezekről nem maradtak fent pontos adatok. Már elkészültek a karosszékek, a faragott díszítésű konzolasztal, valamint a hat darab zsámolypad is, melyek már az aranyozóműhelyben várják, hogy elnyerjék végleges formájukat.

A teljes egészében rekonstruált Szent István-terem augusztus 20-án nyílik meg a Budavári Palotában, és az első napokban ingyenesen lesz megtekinthető. Ekkor nyílik meg a káprázatos teremhez kapcsolódó különleges kiállítás, amelynek képzőművészeti installációját Havadtőy Sámuel készíti el felkérésünkre.

A művészt világszerte Sam Havadtoy néven ismerik: magyar szülők gyermekeként 1952-ben született Londonban. Családjával 1956 nyarán tértek haza Magyarországra, az októberi események után pedig már nem tudtak visszajutni Angliába, végül 1971-ben sikerült emigrálnia. Volt lakáj, cseléd és szakács is, majd New Yorkban 1976-ban létrehozta lakberendezéssel foglalkozó üzletét. Képzőművészettel is elkezdett foglalkozni, olyan művészekkel került kapcsolatba, mint Andy Warhol. Műveiből a mai napig rendeznek világszerte kiállításokat.

Ma Havadtőy Sámuel idejének nagy részét Olaszországban, illetve Szentendrén tölti. Örömmel vállalta el felkérésünket, hogy megalkossa a Budavári Palotában újjászülető Szent István-teremhez kapcsolódó installációt.

A készülő tárlat múlt és jelen, tradíció és értékmentés összefüggésében idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit. A csodás helyiséghez kapcsolódó művészi alkotásban Havadtőy a kortárs művészeten keresztül, a képzőművészet eszközeivel mutatja be államalapító királyunk intelmeit. A kivételes installáció megalkotásához a művész hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte, de megjelenik benne a csipke is, mint a magyar lélek szimbolikus része. Hogy pontosan milyen formában, arról augusztus 20-ától bárki a saját szemével is meggyőződhet.

Ajánló