Augusztus 20-án nyílik az újjászületett Szent István-terem


2021. március

Befejeztük a Budavári Palota déli összekötő szárnyának szerkezetépítési munkálatait. Most a belső terek, köztük a legendás Szent István-terem újjáépítésén a sor. A palota elsőként rekonstruált történelmi terme kevesebb mint fél év múlva eredeti szépségében várja a látogatókat, a megnyitása utáni napokban ingyenesen lehet majd megtekinteni.

Augusztus 20-ától a nagyközönség számára is látogatható lesz a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem. A palota Hauszmann Alajos tervezte ékszerdobozának berendezésének kialakításán egykor olyan mesterek dolgoztak mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. Munkájukat az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjjal ismerték el.

A helyiség, a bútorzat és a díszítőelemek a II. világháborúban teljesen megsemmisültek, de a Nemzeti Hauszmann Programnak és a terem újjáépítésén dolgozó mestereknek köszönhetően hamarosan ismét minden az eredeti formájában látható lesz.

A teremnek otthont adó déli összekötő szárny helyreállításával végeztünk, most a terem belsejének korhű kialakítása következik, melynek részletein már évek óta dolgoznak a mesteremberek. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

Készen vannak az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, elkészült a terem központi helyén álló kandalló és a tetejét díszítő Szent István-mellszobor. A szakemberek újraalkották az eredetivel megegyező intarziás parkettát, a fém- és ötvös díszítéseket, készülnek az egyedi bútorok és a függönyök, valamint a terem falát díszítő diófa burkolat.

Először a belső tér legmeghatározóbb eleme, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandalló kerül a helyére, majd ezután fokozatosan alakítjuk ki a terem eredeti berendezését a padlótól a mennyezetig.

Az új kulturális és turisztikai látványossághoz kapcsolódóan kiállítás is bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, ami lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületegyüttesben.

Ajánló