Tavaszi színekbe öltöztettük a Szent György teret


2020. április

Tovább zöldítjük a Szent György teret! Kertészeink néhány héttel ezelőtt 3600 árvácskát ültettek, a téren tavaly év vége óta lévő almafák pedig különleges, díszített fadézsákat kaptak. A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy új zöldfelületeket alakítsunk ki, a meglévőket pedig folyamatosan gondozzuk és szépítsük.

A tavaszra várva, néhány héttel ezelőtt megkezdődött a virágok ültetése a budai Várban. A Sándor-palota előtti virágágyásokba 3600 színes, főként narancssárga, fehér-sötétkék és világoskék virágot ültettünk.
A Várkert Bazár kertjei sem maradtak virágok nélkül, oda 2500 árvácskát helyeztünk ki kör alakú ágyásokba.
Az ország történelmi főterére tavaly év végén 14 darab díszalmafát ültettünk el fadézsákba. A 3-4 méter magas díszfák ágain már megjelentek a jellegzetes fehér virágok, az apró piros - nem ehető - almákat pedig majd ősszel lehet látni rajtuk. A vörösfenyőből készített fadézsákat egyedi kerámiabetétekkel díszítettük, oldalukra olajzöld színű, mázas iparművészeti alkotásokat helyeztünk. A lapokon található minta, mely pecsétszerűen nyomódik a felületbe, a középkorban is használt mértani díszítés volt.

A dézsákkal szemben, a Szent György utca túloldalán, a zsidó rituális fürdő (Mikve) fölötti rommezős területen virágos rétet idéző magkeveréket szórtunk ki. A keverékben évelő-, egynyári- és kétnyári növények magjai is vannak. Így láthatunk majd a 80 féle növény között például fekete mályvarózsát, pipitért, zsályát, pitypangot vagy fehér csillagfürtöt is. A kőfalakkal körülvett terület várhatóan júniusban borul virágba, új színekkel gazdagítva majd a környéket.

Ajánló