Különleges szabadtéri plakátgyűjteménnyel várjuk a látogatókat a Várkert Bazár teraszán


2021. március

Titokzatos, színes, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett éjszakai élet folyt a 20. század első évtizedeiben Budapest belvárosának szórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak az izgalmas hangulatát, szereplőit, helyszíneit idézik meg az egyik legismertebb hazai plakáttervező, Faragó Géza munkái.

A korszak jellemző alkotásai, a hirdetőoszlopokon megjelenő, művészi igénnyel készült plakátok egyedi történelemkönyvként nyújtanak betekintést a századelő izgalmas időszakába.

Faragó Géza Párizsban tanulta meg a plakátkészítés művészeti fogásait. Miután visszatért az akkor már világvárosnak számító Budapestre, 1903-tól sorra jelentek meg színházi és kereskedelmi plakátjai, sajtórajzai és karikatúrái, melyek a Műcsarnok, a Nemzeti Szalon és az Ernst Múzeum kiállításain is szerepeltek. Faragó a pesti éjszakai és kávéházi élet közismert alakja volt.

Habár a korszak neves mulatói, színházai és kávéházai ma már nem láthatók, a korabeli hangulatból kaphatnak némi ízelítőt az érdeklődő sétálók. A 25 plakátot bemutató kültéri installációkon többek között szerepel a Fővárosi Orfeum, a Holzer budapesti Divatháza, a Törley pezsgőgyár, a Corvin Áruház, valamint a Fővárosi Operettszínház egyik revüjének plakátja is.

Az egyedülálló képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorú alkotásokat egy könnyed tavaszi sétával összekötve, márciustól ingyen tekinthetik meg a látogatók a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán.

 

Ajánló