Shalom, Buda! – Új tematikus vezetés a Budai Várséták kínálatában


2022. augusztus

A várbéli zsidóság történetének kiemelkedő helyszíneit és eseményeit mutatja be a Budai Várséták legújabb, Shalom, Buda! című programja. Az új sétával tovább bővítjük a budai Vár és a Budavári Palotanegyed minőségi programkínálatát.

Vajon ki volt Henel comes, Mendel Jakab, Szerencsés Imre vagy Schulhof Izsák? Hol található a budavári zsidó közösség középkori rituális fürdője, a mikve és hol lehettek a zsinagógáik? Melyek voltak a budai zsidóság fénykorai, amikor tudásukkal és szorgalmukkal hozzájárultak a város gazdasági fejlődéséhez, szellemi és kulturális gyarapodásához, és melyek voltak várbéli történetük legsötétebb pillanatai, amikor az életük is veszélybe került? 

A Budai Várséták legújabb tematikus vezetésén ezekre a kérdésekre is választ adunk az érdeklődőknek, de szót ejtünk báró Hatvany Lajos híres irodalmi szalonjáról vagy a vészkorszak rettenetes időszakáról is, amikor a német hadsereg prominens tagjai, az SS és a Gestapo emberei vették birtokukba a korábbi zsidó tulajdonosoktól kisajátított várbéli épületeket. Mindemellett az is kiderül, hogy mi köti össze a Zwack-, a Nákó- és a Berg-családot Raoul Wallenberggel, programunk végén pedig a Középkori Zsidó Imaházban egy kicsiny, virágzó zsidó közösség jelenéről mesélnek sétavezetőink.

 

A Nemzeti Hauszmann Programban kiemelt célunk, hogy új, igényes programokkal bővítsük a Budavári Palotanegyed kínálatát, amelynek köszönhetően a Dísz tértől délre található történelmi városrész újra életre kel, és bővül a Várban elérhető élmények köre. A Budai Vársétákon a Várkapitányság sétavezetői magyar és angol nyelven vezetett, állandó és szezonális sétákon mutatják be az érdeklődőknek a budai Vár történetét, rejtelmeit és érdekességeit.

A Várséták első három évében megduplázódott az elindított tematikus séták száma, a 2021-ben indított 451 vezetésen összesen közel négyezer vendég vett részt, akik közelebbről is megismerhették a budai Vár történetét és a megújítását szolgáló fejlesztéseket, a Várkert Bazárt, Sisi kedvenc várkertjeit, a Habsburg nádori kriptát és bemutattuk a Budavári Palota kupoláját is.

További információk: https://budaivarsetak.hu/seta/shalom-buda-29