Sétáljon velünk!


2020. szeptember

Sétáljon velünk!

Két újabb Budai Vársétával várjuk a látogatókat. A Magyar Nemzeti Galériával közösen két új tematikus sétát indítottunk, amelyek izgalmas budavári helyszínekre kalauzolják a vendégeket. Az érdeklődők felmehetnek a Budavári Palota kupolájának teraszára, és beléphetnek a Habsburg nádori kriptába is.

Habsburgok és holtak

A tematikus séta résztvevői a legmagyarabb Habsburgként is emlegetett József nádor – tragikus eseményekkel is átszőtt – életébe is bepillantást kaphatnak. Az Itáliában nevelkedett, széles látókörű, a botanikát rajongásig szerető Habsburg József Antal főherceg volt az, aki fél évszázados tevékenysége alatt sokat tett azért, hogy Budapest modern várossá váljon. A Margitsziget fái, a Szépítő Bizottság, a Ludovika, a Vakok Intézete, a Műegyetem – csak néhány azok közül, amelyeket a fővárosunk József nádornak köszönhet.

A séta során a látogatók a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjén áthaladva megismerkedhetnek az egykor 300 rózsafajtól illatozó királyi kertek történetével. Ezután a Magyar Nemzeti Galériába érve egy rejtekajtón keresztül léphetnek be a páratlan szépségű Habsburg nádori kriptába, ahol a főherceg és leszármazottjai alusszák örök – bár sírrablóktól többször is megzavart – álmukat.

A temetkezőhely nemcsak azért különleges, mert a Habsburg család tagjai a mai napig rendszeresen látogatják, hanem azért is, mert ez a Budavári Palota egyetlen, a második világháborút és az azt követő átalakításokat is túlélt része.

Mesterművek panorámával

A Magyar Nemzeti Galéria épületében sétálva a látogatók megtudhatják, hogyan lett a 19. századi fényűző királyi rezidenciából a „kultúra fellegvára”. Emeletről-emeletre haladva kiderül, mi látható most az egykori királyi termekben, fogadóterekben, és mit rejt ma a hajdanvolt, impozáns trónterem. A séta során nemcsak hazai és nemzetközi mesterművekben gyönyörködhetünk, hanem kulisszatitkokra is fény derül: elmeséljük, hogyan zajlanak az ország legnagyobb képzőművészeti gyűjteményének mindennapjai. Hogyan születik meg egy-egy nagysikerű tárlat, amit aztán ezrek csodálhatnak meg? Mekkora összeget fizettek ki a közelmúlt legdrágább műtárgyának megszerzésért? Hogyan szállítható egy monumentális méretű, középkori szárnyas oltár és mitől féltik legjobban a felbecsülhetetlen értékű festményeket? A látogatók többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak. A program végén különleges látvány várja a legbátrabbakat, akik a Budavári Palota kupolateraszáról megcsodálhatják a lélegzetállító panorámát.

Tekintse meg sétakínálatunkat itt!

Ajánló