Régészeti kincsek kerültek elő a Honvéd Főparancsnokság alól


2021. július

Gazdag leletegyüttest találtak régészeink az egykori Honvéd Főparancsnokság pinceszintjének feltárása során. Sikerült azonosítaniuk egy középkori kutat is, amelyből értékes kerámiák kerültek elő.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében hamarosan elkezdjük a Honvéd Főparancsnokság épületének helyreállítását is. A munkálatok előtti régészeti kutatásokat a Várkapitányság megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai végzik, akik az épület pinceszintjén valódi ritkaságokra bukkantak.

A Dísz tér és a Szent György tér ma sűrűn beépített környéke – ahol a Honvéd Főparancsnokság is áll – már a 13. században lakott volt, ezért a föld mélye máig sok régészeti ritkaságot rejt.

Az épület 19. század végi alapozása során sok minden megsemmisülhetett, ezért is izgalmas a most előkerült új leletanyag. A megtalált leletek legkorábbi darabjai a késő Árpád-korból származnak, de előkerültek Zsigmond korabeli (14-15. század fordulója), illetve a 15. század első évtizedeiből származó darabok is.

A leletek nagy részét egy olyan kút rejtette, melyet a régészek azonosítottak. A felhagyott, használaton kívüli kutakat sokszor szemetesgödörként használták, ahová a törött, használhatatlan tárgyakat hajították, ezért is érdekes, hogy a most napvilágra került kerámiák egy része teljesen ép állapotban van. A megtalált korsók, fazekak, fedők és poharak valószínűleg a Zsigmond-kori építkezések előtt innen kiköltöztetett egykori lakók hagyatéka lehet.  

Találtunk egy török időkből származó hulladékgödröt is, mely szintén több tárgyi emléket rejtett. A feltárások a következő hetekben is folytatódnak, így akár még újabb kincsekre is bukkanhatnak a régészeink.

Ajánló