Panorámajárda vezet a Szent György térről a Savoyai teraszra


2021. május

Páratlan kilátást kínál az a kiépített panorámajárda, amellyel a Szent György tér és a Savoyai terasz közötti átjárást biztosítjuk a Habsburg-kapu felújításának ideje alatt. A teraszra érve bepillantást lehet nyerni az ikonikus turulszobor restaurálásába is, amelyet itt végeznek munkatársaink egy szabadtéri műhelyben.

Az átmeneti gyalogos útvonal elősegíti, hogy jó ütemben haladhassunk a Habsburg-kapu, a hozzá tartozó díszkerítés és a lépcsősor felújításával, ugyanakkor ne akadályozzuk a Várhegy tetejére látogatókat se. A néhány száz méteres, fából épült sétaút a Budavári Sikló mellől indul, kikerüli a Habsburg-kaput és megújuló környezetét, ahová a Halászó gyerekek kútját fogjuk visszaállítani. A panorámajárda a Várhegy oldalán támaszkodva vezet a Savoyai teraszra, új kilátópontként egyedülálló látványt kínálva az erre sétálóknak.

A teraszra érkezve az itt kialakított szabadtéri restaurátorműhelyben csodálható meg biztonságos távolságból a turulmadár körbeállványozott bronzszobra. Az alkotást szintén a Habsburg-kapu rekonstrukciójának részeként emeltük le a helyéről ide, hogy kívül-belül hozzáférhetővé váljon szakembereink számára, akik az állapotfelmérést követően elvégzik rajta a felületi tisztítást és a korrodált fémrészek javítását, pótlását. A bronzturul a földön állva is impozáns méreteket mutat: az 1905-ben készült, több tonnás, 5 méter magas és 7 méter széles szobor mellett eltörpül az ember.

Helyreállítása valódi szakmai kihívás restaurátoraink számára. Az előzetes felmérések szerint elsősorban az időjárás viszontagságai voltak rossz hatással a belső fémszerkezetre; az illesztéseken beszivárgó nedvesség a legnagyobb pusztítást a madár combjainál és a szárnyakon végezte. A felfedezett repedéseken kipergő vastörmelék arra utal, hogy ideje megújítani az alapjait pótlásokkal, valamint többrétegű, speciális korrózióálló festékkel fedni a tartóelemeket. A belső szerkezethez restaurátoraink a bronzhéj felnyitásával férnek hozzá, amelyet az eredeti formák szerint fognak visszazárni.

A külső köpenyen szükséges javításokat a bronzfelület tisztítása után lehet elvégezni. Főleg a második világháború utáni és az 1970-es években történt beavatkozásokat kell javítanunk, mert azoknál láthatóan az eredetitől eltérő bronzötvözetet használtak.

A budai Vár ikonikus turulszobrát az átfogó restaurálást követően visszahelyezzük a Habsburg-kapun álló posztamensére. A rögzítését az eredeti kialakítás szerint végezzük majd, a szobor bronz felületét pedig mikrokristályos viasz bevonattal védjük a káros környezeti hatásoktól.

Ajánló