Fodor Gergely köszöntője


2020. július

A „Maradj otthon” után egyre többször halljuk az újabb megszívlelendő tanácsot: „Nyaralj itthon”. Erre biztatom most Önöket én is, és egy budapesti kirándulás kihagyhatatlan helyszíneként jó szívvel ajánlom figyelmükbe az újjászülető budai Várat.

null

Az elmúlt hónapokban sokat tettünk azért, hogy a Vár és környezete újra otthonos legyen, élményteli programjaival hívogató célpontként szolgáljon egy egész napos kirándulásnak vagy egy kellemes nyáresti sétának.

Mielőtt útra kelünk, érdemes tájékozódnunk arról, hogy milyen programot válasszunk. A Nemzeti Hauszmann Program és a Várkert Bazár weboldalán, közösségi felületeinken és a nemrég indított, Budavári Séták című tájékoztató és kulturális havilapunkban mindig friss információkat találhatnak. A Várkapitányság gondozásában megjelenő magazin célja, hogy a kerületben élők és az érdeklődők első kézből, hiteles információkat kapjanak az aktuális programokról, a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseiről, eredményeiről és a várbeli történésekről. A magazint eljuttatjuk az I. kerületi lakosok postaládájába, de az első szám már letölthető weboldalunkról is.

Aki egy kellemes sétával szeretné megközelíteni a Budavári Palotanegyedet, azok figyelmébe ajánlom a Clark Ádám térről induló csodálatos panorámával rendelkező Ellyps sétányt. A biztonságos feljutás érdekében rendbe hoztuk a felvezető Király lépcső és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát, és a sétányt csaknem 20.000 négyzetméternyi szakaszon már fel is újítottuk.
Egy újabb impozáns helyszínt nyitottunk meg azok előtt, akik a Budai Várséták Hauszmann paripái című vezetett túráját választják. Ők azok, akik a megújuló Csikós udvar, az újjászületett Stöckl lépcső és a Főőrség megtekintése után először láthatják belülről is a Lovarda csodálatos épületét.

Ahogy az lenni szokott, idén sem lesz hiány kulturális programokban, amikért érdemes hétről hétre ellátogatni a Várkert Bazárba, vagy a budai Vár más impozáns helyszíneire, melyek idén nyáron a Zenélő Budapest szabadtéri koncertsorozatának is otthont adnak.

A kultúra iránt érdeklődő közönség számára T9 néven egy új szabadtéri helyszínt is nyitottunk. A Táncsics Mihály utca 9. alatt, ahol az Erdélyi bástyát bemutató népszerű régészeti sétányunk továbbra is látogatható, inspiráló és lélegzetelállító panorámával rendelkező környezetben, izgalmas kulturális programokkal várjuk az érdeklődőket.

Nyaraljanak itthon, és látogassanak el hozzánk a budai Várba! Higgyék el, van miért…

Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló