Fodor Gergely köszöntője


2020. november

Az őszi színekben tündöklő természet már pihenni készül, de a budai Várban ilyenkor is javában zajlik a munka. Az elmúlt időszakban több feladatunkban is jelentős előrehaladást könyvelhettünk el.

Aki a Tabán felőli oldalról néz fel a Várra, az egy-egy szakaszon már láthatja a megújult Ybl-támfal elkészült részeit. A teljes felújítás során kicseréljük a vöröstégla-betéteket, eltüntetjük a repedéseket és a mészkőtömböket is megtisztítjuk.

null

A támfal helyreállításával párhuzamosan, a Csikós udvarban dolgozunk két új, nagy kapacitású lift építésén is, hogy a Tabán felől könnyen megközelíthető legyen a budai Vár.

Jól haladunk a Hauszmann-féle rámpa újjáépítésével is, melynek segítségével akadálymentesen juthatnak fel majd a látogatók a Csikós udvarról egészen a Budavári Palotáig, a Hunyadi udvarra. A rámpa nyugati falának szerkezete már elkészült, teljes magasságában látható.

A Nyugati kertekben megkezdtük egy újabb Várgarázs kialakításának előkészületeit. A mélygarázsból liftekkel is megközelíthető lesz a Szent György tér. Az építkezés után a Nyugati kerteket eredeti formájukban állítjuk helyre.

A nagyszabású épületfelújítások mellett az olyan apró részletekre is nagy figyelmet fordítunk, melyek a látogatók kényelmét és a terület rendezettségét szolgálják. A kiszolgált és rossz állapotú padokat újakra cseréltük, és modern szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeztünk a Vár területén.

A továbbiakban is azon dolgozunk, hogy a Budavári Palotanegyed visszanyerje világörökségi rangjához méltó fényét, az itt élőket és a látogatókat pedig könnyen megközelíthető, otthonos, szerethető közterek, kényelmes sétákra és feltöltődésre csábító zöldfelületek fogadják.  

Fodor Gergely

kormánybiztos

Ajánló