Megújuló zöldterületek


2019. december

Folyamatosan újulnak meg a zöldterületek a budavári Palotanegyed egyik leglátogatottabb helyszínén, a Szent György téren. A többi között 18 darab díszfát, több tucat évelő növényt és mintegy 3500 árvácskát ültettek a Várkapitányság kertészei. Szintén látványos változás, hogy autómentessé vált a Szent György tér és a Színház utca. Újjászületik a látogatók kedvenc sétánya, az egyedi panorámával rendelkező Ellyps sétány is, és folytatódik a sétányt körülvevő zöldterületek rehabilitációja.

Árvácskák a Szent György téren
Árvácskák a Szent György téren

A Nemzeti Hauszmann Program lehetőséget ad arra, hogy a várlejtőkön, a Vár területén belül megtalálható zöldfelületek, várkertek, sétányok visszakaphassák eredeti fényüket. A budai Vár és szűkebb értelemben véve a budai Palotanegyed minden látványossága a várszoknyán, a kerteken és a várlejtőkön keresztül érhető el. A zöldfelületek fejlesztései magukban foglalják a fogadóterek, felvezető utak, panoráma sétányok, reprezentatív terek, udvarok és teraszok, várkertek, valamint a várlejtők megújítását. A fejlesztések célja a kiemelt jelentőségű helyszíneken a terület természeti és kultúrtörténeti értékeinek megőrzése és bemutatása a szabadterek esztétikai minőségének javításával.

Díszfák a Szent György téren
Díszfák a Szent György téren

A Szent György tér zöld- és romterületeinek rendezése az elsőként megkezdett fejlesztések közé tartozik; az idei virág- és faültetések eredményeképpen a zöldfelületek aránya jelentősen megnövekedett. A Szent György tér autómentesítése is az alapvető célok között szerepelt; a Színház utca teljes hosszában, a Dísz tértől a barokk kapuig végig megnyílt a gyalogosok számára. Az ország egyik legfontosabb történelmi terét így visszakapták az emberek, igazi közösségi hellyé vált, amely kellemes sétára ad lehetőséget.

A Szent György tér az autómentesítés után
A Szent György tér az autómentesítés után

A keleti vároldalon futó Ellyps sétány jelentős kerttörténeti elem, amelynek rekonstrukciója elengedhetetlen fontosságú, történetileg hiteles helyreállítása a várszoknya bejárhatóságának javítása miatt is fontos, hiszen a sétány nyújtotta panoráma jelentős turisztikai attrakció az idelátogatók számára. Az Ellyps sétány északi részén a munkálatok nyár végén kezdődtek meg, a megújult sétányt teljes hosszában 2020 első felében próbálhatják ki a látogatók.

Az Ellyps sétány részlete a felújítás előtt és után
Az Ellyps sétány részlete a felújítás előtt és után

Ajánló