Megújulnak a nyugati kertek is


2021. március

Tovább szépülnek a Budavári Palotanegyed történelmi kertjei, parkjai, sétányai a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően. Felújítottuk az Ellyps sétány egy részét, bővítettük a Szent György tér zöldfelületeit. A nyugati kertek megújítása már a tervezés szakaszában van.

A Fehérvári rondella alatt elterülő nyugati kertek hosszú évek óta lehangoló látványt nyújtanak. Ha az itt keresztülvezető lépcsőn szeretnénk megközelíteni a Várat, akkor egy elhanyagolt, invazív gyomfákkal benőtt, gazos dzsungelen kell átverekednünk magunkat.

A Fehérvári rondella felújításával párhuzamosan most lehetőségünk van arra, hogy ezt a méltatlan állapotot megszüntessük és egy újabb, korszerű zöldfelülettel gazdagítsuk a Budavári Palotanegyedet. A kert egy kreatív és a szakmában nagy elismertségnek örvendő csapat, a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervei alapján újul meg.

A tájépítészek szőlőskertet és egy nyitott közparkot álmodtak a területre, amely akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel és családias hangulattal vár mindenkit.

A Várkapitányság részéről 5 fontos elvárást fogalmaztunk meg a nyugati kertek megújításával kapcsolatban, melyek az itt élők és a tervezőiroda elképzeléseivel egyaránt összhangban vannak.

A mostaninál is zöldebb kertet szeretnénk. Az értékes és egészséges fákat megvédjük, 70 új gyümölcsfát ültetünk, és több ezer négyzetméternyi virágágyást és virágos gyepet alakítunk ki.

Tisztább levegőt szeretnénk. Az új fákkal, a virágokkal és a szőlőtőkékkel jelentősen növeljük a terület lombtömegét, biológiai aktivitását és szén-dioxid megkötő képességét.

Szeretnénk visszahozni a városba a szőlőskertek hagyományát úgy, ahogy Párizs, Prága vagy Brescia teszi. A tervezett szőlőskerttel, amely szakértő ápolásáról mi gondoskodunk, megidézzük az egykor híres Budai borvidéket és a magyar borászat hagyományait.

Akadálymentesített, kényelmesen és biztonságosan bejárható helyszínt szeretnénk. Ehhez megújítjuk, és a kerekesszékesek számára is elérhetővé tesszük a gyalogos úthálózatot, valamint visszaépítjük a történelmi Ybl-lépcsőt.

Végül szeretnénk megmenteni a régészeti értékeinket is. Ez a törekvésünk minden fejlesztésünk során, így itt is az egyik legfontosabb szempont. Mielőtt újjávarázsoljuk a kertet, elvégezzük az értékmentő régészeti feltárásokat, hogy az itt feltárt kultúrkincseket a következő generációk is megismerhessék.

Ajánló