Megújítjuk a visegrádi várat is


2021. július

Újabb felemelő feladatot kaptunk: a Várkapitányság szakembereinek segítségével újul meg a visegrádi vár és környezete a „Visegrád 700” program keretében.

A visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, 2035-re kiemelt kormányzati beruházás keretében teljesen megújul a festői környezetben lévő visegrádi műemlékegyüttes. A kulturális és turisztikai fejlesztések mellett a településen élők érdekeit szolgáló beruházásokat is elindítjuk még az idén.

A visegrádi együttműködés szimbolikus helyszínének megújítását a Salamon-torony és az alsóvár, valamint a fellegvár állapotának felmérésével és átfogó régészeti feltárásával kezdjük meg. Az épületek állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, a teljeskörű rekonstrukció nem halasztható tovább. Jól mutatja ezt, hogy a Salamon-torony gyilokjárója életveszélyessé vált, az alsóvár épületei közül több beázik. A fellegvár területének egy része szintén nem látogatható. Volt, ahol egész boltívek omlottak le.

A „Visegrád 700” program keretében helyreállítjuk és megerősítjük a Salamon-tornyot és az alsóvár többi épületét, megvalósul a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója, megújul a visegrádi fellegvár és a királyi palota. Emellett akadálymentesítjük a területet, valamint összekapcsoljuk a várrendszer két pontját, biztosítva ezzel a szabad átjárást.

A Várkapitányság irányításával zajló program nemcsak kulturális és turisztikai célokat szolgál, de a település és a térség hosszútávú fejlődését is segíti. Része ugyanis egy új városközponti parkoló és sétány kialakítása, a Makovecz Imre által tervezett Magyar László Tornacsarnok korszerűsítése és a Viktorin sétány felújítása.

A Dunakanyar páratlan panorámájával rendelkező történelmi épületegyüttesét évente több százezer látogató keresi fel. A felújítások hozzájárulnak a település turisztikai fejlődéséhez.

A munkálatok ütemezetten zajlanak majd, a rekonstrukció idején a fellegvár és az alsóvár is látogatható lesz.

Ajánló