Megújítjuk a Citadellát is - Fodor Gergely köszöntője


2020. június

A budai Vár mellett végre elkezdődhet a Citadella újjászületése is. A fejlesztések irányításával és a kivitelezési munkálatok megszervezésével bízott meg a kormány.

Sajtótájékoztató a Citadellán
Sajtótájékoztató a Citadellán

Ha körülnézünk a Citadella környékén és egy pillantást vetünk az erőd épületére és környezetére, bizonyára egyetérthetünk abban, hogy van tennivalónk bőven. Ma a Citadella egyetlen élményt tartogat számunkra: a páratlan panorámát.

Ez a gazdátlan és magára hagyott, elhanyagolt, pusztulófélben lévő, elzárt erődépület nem igazán marasztalja a vendégeket, Budapest turisztikailag kiemelt pontján ma a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodnak. Mindez annak ellenére van így, hogy a megújítást célzó tervekből és nagyratörő álmokból az elmúlt másfél évszázadban rengeteg született.

A Citadella most kezdődő megújításával sok évtizedes adósságot törlesztünk. Az a célom, hogy az épület és a környék rendbetétele után egy olyan helyszínt adjunk vissza az embereknek, amely szerethető találkozási pontja lehet a magyaroknak és a külföldieknek egyaránt. A fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál, Budapest egyik legszebb közparkját alakítjuk ki. Az állapotfelmérési munkákat már elindítottuk, a régészeti feltárások és a tervezési munkák után még idén elkezdjük a Citadella belső udvarának felújítását és a külső falak rekonstrukcióját.

Sajtótájékoztató a Citadellán
Sajtótájékoztató a Citadellán

A 2023-ig tartó második ütemben az erődépületet, az ágyútornyot töltjük meg izgalmas tartalommal: a magyar szabadságküzdelmekre emlékező hiánypótló kiállítást hozunk létre.

A fejlesztések eredményeként létrejövő korszerű közösségi terek lehetőséget adnak majd arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt tölthessenek ezen az egyedi helyszínen, a főváros csúcsán. Biztos vagyok benne, hogy a Citadella sokkal többet érdemel, mint ahogy most kinéz.

Az új feladat mellett a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel a járványhelyzet alatt sem álltunk meg, a munkálatokkal terveinknek megfelelő ütemben haladtunk. Munkatársaink az elmúlt hónapokban is gőzerővel dolgoztak azon, hogy a visszatérő látogatók ismét kellemes órákat tölthessenek a világörökségi helyszíneken; a Táncsics utca 9. alatt ismét megnyitottuk nagy sikerű szabadtéri régészeti kiállításunkat, és újra látogathatók népszerű Budai Vársétáink, melyek keretében most először lesz bejárható az újonnan megépült Lovarda és a Főőrség épülete.

Szakembereink több helyszínen folytatták a régészeti feltárást, újabb kincseket találtak a középkorból és a barokk palota idejéből. Restaurátoraink folyamatosan dolgoznak a budai Vár díszkútjainak felújításán, melynek kulisszatitkaiba most Önök is bepillanthatnak. Látogatóinkat már a virágba borult Szent György tér fogadja, ahová díszfákat is kihelyeztünk. Kertészeinknek köszönhetően parkjaink, zöldfelületeink új életre keltek. A rendkívüli helyzet végeztével tehát kellemes környezettel és izgalmas programokkal várjuk újra a látogatókat a budai Várba.


Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló