Megtaláltuk a barokk palotába vezető egykori rámpa boltozatát


2020. június

Újabb érdekes építészettörténeti emlék került elő a Budavári Palota déli összekötő szárnyában zajló rekonstrukciós munkálatok közben. Szakembereink ezúttal egy 18. századi rámpa boltozatát találták meg.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelt fejlesztése a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója, mely során az egykori Szent István-termet is régi pompájában adjuk vissza az embereknek.

Az épületrészben tavaly elkezdett munkálatok során már találtunk érdekes építészeti emlékeket. Az Anjou-kori töredékek, a pincében korábban előkerült eredeti és szinte sértetlen állapotban lévő Hauszmann-kori kőlépcső után, most az épületrész mellett bukkantunk a föld alatt egy 18. századi rámpa boltozatára, amely egykor az Újvilág kerten át a palotaudvarba vezetett.

1686 után a középkori palotaudvar nyugati falához, az Újvilág kertbe két kaszárnyát építettek. Az épületek közötti falrészben egy kaput nyitottak, ahonnan egy kétágú, észak-déli irányba futó rámpát vezettek fel, a középkorinál mintegy 8 méterrel magasabban kialakított palotaudvarra.

A dél felé vezető rámpát már az 1760-as évekre elbontották. Az északi majdnem a mai Oroszlános kapu vonaláig futott. Ez a rámpa egészen a Hauszmann Alajos-féle átépítési munkákig, 1896-ig fennmaradt.

A rámpának először csak egy kisebb szakaszát boltozták be az Újvilág kert fala közelében, aztán az 1850-es években a barokk palota déli szárnyának sarkánál további mintegy 11 méteres szakaszon fedték be. Most ez, a 19. század közepén kb. 60 cm vastag tégladongával fedett szakasza került elő az egykori felvezető útnak.

A rámpa lovaskocsival is járható volt, és egy hosszabb felvezető út felső szakasza volt. Az út az egykori Hajóhídtól indult, és a mai Szarvas téren keresztül a Ferdinánd kapun át vezetett az Újvilág kertbe, majd a rámpában folytatódott egészen a palotaudvarig.

A rámpa palotaudvari nyílását - melyről archív fotó is tanúskodik -, a 19. század közepén átépítették, és egy kő mellvéddel díszítették. A korlát, amit Hauszmann Alajos a keleti oldali várfalszorosba, az ún. Középkertbe helyeztetett át, ma is megvan.

Ajánló