Újabb történelmi épületet újítunk meg a budai Várban!


2021. január

A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete a második világháborúban több találatot kapott. Impozáns tornyát a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantották. A Nemzeti Hauszmann Program legújabb elemeként a Levéltár épülete is megújul, és egy korábban megtervezett, de soha fel nem épült épületszárnnyal is gazdagodik!

A Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületét 1923-ban vehette birtokba az intézmény. A neoromán stílusú épületegyüttest Pecz Samu tervezte, aki egy további szárnyat is álmodott a Levéltárnak, azonban az első világháború és az azt követő pénzhiány miatt ez végül sohasem épülhetett meg.

A második világháború során a Levéltár északi tornya sérüléseket szenvedett, amit helyreállítás helyett 1945 szeptemberében felrobbantottak. Pecz Samu korabeli tervei helyett az 1970-es években itt építették fel az Országos Villamos Teherelosztó brutalista épületét, mely stílusában jelentősen elütött a környék házaitól, az utóbbi évtizedekben már nem találta funkcióját és elhagyatottá, lepusztulttá vált.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elbontott épület helyén felépítjük az eredeti, Pecz Samu által jegyzett épületszárnyat és a felrobbantott tornyot is, valamint felújítjuk a meglévő épületet is. Az épületszárnyban a Magyar Nemzeti Levéltár új látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet. A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Levéltárba látogatók egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg az épület történetével, a nemzet értékes írásos emlékeivel és az itt dolgozók áldozatos munkájával. Emellett az új szárny további területet biztosít az intézmény számára, amely kinőtte már jelenlegi épületét.

Az épületszárny udvarán egy közparkot is kialakítunk, aminek köszönhetően ismét egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet nyitunk meg a budai Vár egyik kiemelt pontján.

Ajánló