A Kulturális Örökség Napjain adtuk át a Lovardát


2021. október

A Budavári Palotanegyed újabb helyreállított épületébe tér vissza az élet. Ünnepélyes keretek között adtuk át a Lovardát a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóján szeptember 17-én. Az impozáns épületet bejárhatta a nagyközönség, mostantól rendezvénytérként működik.

A Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett, eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palotanegyed dísze. „A második világháborúban ugyan megsérült az épület, de a bontására nem műszaki, hanem ideológiai okokból került sor 1950-ben. Most, nagyjából hetven év elteltével újra áll a Lovarda, vigyázzunk rá” – fogalmazott nyitóbeszédében Fodor Gergely kormánybiztos, majd hozzátette: az impozáns épület Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként működik tovább a jövőben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szellemi kulturális örökségünket méltatta, amelyből a magyar kultúra következik. „Ennek megőrzése mindnyájunk feladata, sőt nemcsak ez a feladatunk, hanem a történelem rombolásai után meg kell próbálni rekonstruálni, helyreállítani mindazt, amit lehetséges” – fogalmazott a miniszter.

Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára felidézte, hogy a Kulturális Örökség Napjainak egyedülálló kezdeményezése 1984-ben indult útjára Franciaországban. Mint mondta, az esemény ráirányítja a figyelmet kulturális örökségünk sokszínűségére, az épített környezet értékeire, megőrzésének fontosságára.

Korzenszky Tamás, a programsorozatot szervező Lechner Tudásközpont kulturális örökségvédelmi igazgatója köszöntőjében felemelőnek nevezte, hogy a KÖN nyitóeseményét a hiteles történelmi rekonstrukció eredményeként újjáépült Lovardában ünnepelhetik.

A KÖN rendezvénysorozatát Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége nyitotta meg. Az ünnepélyes esemény Madaras Bence, a Várkapitányság vezérigazgatójának pohárköszöntőjével fejeződött be, aki kiemelte, hogy reményei szerint az újjáépített Lovardát ugyanolyan lelkesedéssel fogják használatba venni az érdeklődők, amilyennel a Várkapitányság munkatársai építették.

A Kulturális Örökség Napjain a közönség nemcsak a Lovardát tekinthette meg, hanem A Hauszmann-sztori című kiállításunkat és a Szent István-termet is, miközben felfedezhette a Csikós udvar már elkészült részeit és a Stöckl lépcsőt is.

A Lovarda épületének ingyenes látogatására lehetőség nyílik a Hauszmann paripái című vezetett sétánk októberi és novemberi alkalmain is mindenki számára, aki előzetesen regisztrál a www.budaivarsetak.hu oldalunkon.

Videós összeállításunkban megmutatjuk a Kulturális Örökség Napjai legjobb pillanatait.

Ajánló