Legek a Szent István-teremben


2021. szeptember

A történelmi teremnek nemcsak a berendezése káprázatos, de egyes adatai is lélegzetelállítóak. Ön például tudta, hogy korábban már többször is felépítették, és itt található az ország legnagyobb kerámia-kandallója?

Ferenc József a dualizmus korának meghatározó építészét, Hauszmann Alajost bízta meg a terem kialakításával, aki korának kimagasló mestereivel dolgozott együtt. Elsőként 1900 februárjában állították össze Thék Endre gyárában, ahol az uralkodó is megtekintette. Ferenc József kívánságára mutatták be az 1900-as világkiállításon, vagyis Párizsban építették össze a berendezést másodszor, itt elnyerte a nemzetközi figyelmet és a zsűri nagydíját is.

1902-ben avatták fel a palotában, immár harmadszorra felépítve, ám néhány évtizeddel később, a II. világháború során teljesen kiégett. Helyreállítás helyett mostoha sors jutott a teremnek, irodákat és metszettárat alakítottak ki a helyén. A történelmi helyiség a Nemzeti Hauszmann Program keretében született újjá, több éves előkészítés után 2021 augusztusában negyedszerre építettük meg, 7 iparművészeti szakma több száz kiváló szakemberének munkájával.

Bár maga a terem alig 80 négyzetméteres, csaknem 6 méteres belmagassága és díszes kialakítása miatt tágas hatást kelt. A klasszikus román stílus mellett hangsúlyosan jelenik meg benne a magyaros jelleg, egyik meghatározó motívuma a népművészetünkből jól ismert szív, amely több száz helyen fedezhető fel különböző színekben, formákban és felületeken.

A helyiség központi eleme az a művészi Zsolnay kandalló, amely közel 1,5 tonnás súlyával, 4,7 méter magasságával és 2,8 méter szélességével az ország legnagyobb kerámia-kandallójának számít. 627 féle elemből állították össze, egyes részein akár 8-10 festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek a szakemberek.

A terem mennyezete gerendás, faragott díszítésű, kazettás részekből áll, díszítésére 24 karátos aranylapokat használtunk, és az oldalfalak is gazdagon aranyozott ornamentikával készültek: a fa díszítések 784 elemének teljes súlya 850 kg. Művészi gonddal faragott bútorok egészítik ki a berendezést, közülük csak az oroszlánfejes karfájú királyi karosszéken 2.814 díszítőelem található.

A tiszta hernyóselyemből készült kék bársony falikárpitba és a függönyökbe anyagában hímzett, aranyozott vörösréz szálak vegyülnek. A magyar és európai összefogással készült textilek újraszövése több 10.000 munkaórát tett ki. A bonyolult szövet díszítőelemeit 120 éves minták alapján alkották, míg a bojtokhoz és paszományokhoz 24 karátos aranyszálakat használtak.

A mennyezetet díszítő három 150 kg súlyú aranyozott sárgaréz csillár több mint 100 különböző elemből áll. Az újraalkotott 4 aranyozott bronz falikart egyenként több mint 30 elem alkotja, melyek kialakítása az intarziás padló motívumára rímel: az 5-5 izzó egy sárkányfigurából ágazik ki. A terem különleges megvilágítását az összesen 92 darab, ún. Szent István-izzó tökéletes másolata biztosítja. A világítást úgy tervezték, hogy az aranyozott felületeken és az üvegdíszeken megcsillanó fények beragyogják a Szent István-termet.

Ajánló