Középkori várfalrészleteket találtunk


2020. április

A Budavári Palota nyugati oldalán középkori várfalrészek kerültek elő. A Budapesti Történeti Múzeum szakemberei és munkatársaink a Hauszmann-féle akadálymentes rámpa újjáépítésénél, a régészeti feltárás során fedezték fel a különleges falmaradványokat.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fontos mozzanataként újjáépítjük a Csikós udvart és a Budavári Palotát összekötő Hauszmann-féle rámpát. A munka az 1970-es években rekonstruált, úgynevezett Nyugati támpilléres várfal kiegészítéseinek bontásával kezdődött el, melyek mögött több helyen is eredeti falrészeket találtunk. Ezek meghatározásánál a Budapesti Történeti Múzeum segíti a munkánkat.

A várfalnak ez a szakasza a középkori Királyi Palota északi előudvarát védte. A Nyugati támpilléres várfal több építési perióduson ment át, valószínűleg az Anjou-kor végére, a Zsigmond-kor elejére készült el. Ezt többször megerősítették, Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt pedig támpillérekkel látták el, és a későbbiekben is többször javították.
A megtalált falmaradványok egyedülálló értéket képviselnek, a Hauszmann-féle rámpát ezt figyelembe véve, valamint korabeli fotók és tervek alapján építjük újjá. A rámpa megépítésével újra élő kapcsolat lesz a - Lovardát is magában foglaló - Csikós udvar és a Palota szintje között. A megújult terület 2021 nyarától lesz látogatható.

Ajánló