Középkori kincsekre bukkantunk


2020. június

Mérlegsúly, ólomkupak, ezüstláncon függő áttört medál, középkori pénzérmék, II. Ferdinánd ezüst dénárja - újabb értékes tárgyi leletek kerültek elő a Táncsics utca 9. alatti terület feltárása során. A Déli Rondellánál pedig egy középkori falszakaszt találtunk a föld alatt.

Középkori pénzérmék, köztük II. Ferdinánd ezüst dénárja
Középkori pénzérmék, köztük II. Ferdinánd ezüst dénárja

A Nemzeti Hauszmann Program részeként az elmúlt hónapokban is a terveknek megfelelően zajlottak a fejlesztéseket kísérő régészeti feltárások, melyek során újabb értékes középkori leleteket találtunk.

Táncsics utca 9.

A Táncsics utca 9. alatti épület és annak udvara évtizedekig megközelíthetetlen volt. Az udvart és az egykori Lőportár felújított épületét tavaly visszaadtuk a Várba látogatóknak, ahol az Erdélyi bástya történetét bemutató szabadtéri régészeti kiállítással vártuk a történelem iránt érdeklődőket. Az első bástya című kiállításunk újra látogatható.

Drónfelvétel a Táncsics Mihály utca 9. régészeti helyszínéről
Drónfelvétel a Táncsics Mihály utca 9. régészeti helyszínéről

A terület rehabilitációját idén az utcafronton álló egykori kaszárnyaépülettel folytattuk, ahol a feltárások során korábbi épülettöredékek és értékes tárgyi leletek kerültek elő a földből.

Az utcára néző ház két helyiségének feltárása során egy korábbi épület kőfalait fedeztük fel, a hozzájuk kapcsolódó lépcsővel, amely egy téglából rakott boltozattal fedett térbe vezet. A boltozat jelenleg beomolva fekszik az egykori helyiségben. A kőlépcső nagy része és a hozzátartozó kőfalak még a középkorban épülhettek. A boltozat feltehetően a török időkből származik, és a felső lépcsőfokokat is ekkor építhették újjá.

Az egykori kaszárnyaépület padlószint alatti feltárása
Az egykori kaszárnyaépület padlószint alatti feltárása

Az egykori épületet Buda visszafoglalását követően is használhatták, mivel a falakon javítások és téglakiegészítések nyomai találhatók. Az építményt tűzvész is sújthatta, erre utalnak a padlón és a feltárt falszakaszokon található nyomok. A mostani épület a 19. században épült, ekkor kerülhettek végleg föld alá a most megtalált fal- és lépcsőrészletek.

A feltárás során számos izgalmas tárgyi leletre bukkantunk: egy 15-16. századra tehető díszes mérlegsúly és egy 16-17. századi gyógyszeres üveg ólomkupakja, amelyen Mária látható a gyermek Jézussal. A kupak körirata szerint az üveg egykor a velencei Dalla Madonna gyógyszertár igen értékes theriaca nevű gyógyhatású készítményét tartalmazta. Találtunk egy ezüstláncon függő áttört medált is, és több mint 20 darab érmét, közöttük egy 1500-as évekbeli salzburgi phenninget, valamint II. Ferdinánd ezüst dénárját. Mindezek mellett számos ólomból készült muskétagolyó, edények, kályhacsempék, kályhaszemek töredékei, patkók, vasszögek és állatcsontok is nagy számban előkerültek a helyszínen.

Középkori falszakasz a Déli Rondellánál

A kör alakú Rondella az 1530-as években épült. A Vár egyik legnagyobb építménye hét lőréssel rendelkezik. A Rondellát megelőző korábbi, feltehetően Zsigmond király uralkodásának idején épített védmű sokszög alakú volt, és megmaradt falai a jelenlegi járószint alatt találhatóak.

Zsigmond-kori falszakasz feltárása
Zsigmond-kori falszakasz feltárása

A Budavári Palotában járőröző huszárok és lovaik pihenőjének kialakítása előtt szükség volt a terület és az építmény feltérképezésére.

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársaival közös kutatómunka során kiderült, hogy az eredeti fal koronája a tervezett pihenő helyén igen magasan, a mai felszín alatt már 10 cm mélységben meglátható.

A Zsigmond-kori falszakaszok feltárása lehetővé teszi, hogy úgy alakítsuk ki a könnyűszerkezetes pihenőt, hogy az ne érintse, és ne rongálja a föld alatt húzódó középkori falszakaszokat.

A Déli Rondellánál a Palotában járőröző huszárok és lovaik pihenője kap majd helyet
A Déli Rondellánál a Palotában járőröző huszárok és lovaik pihenője kap majd helyet
Az egykori védmű sokszög alakú volt
Az egykori védmű sokszög alakú volt

Ajánló