Fodor Gergely köszöntője


2020. szeptember

A Hunyadi udvarban található Mátyás kútja az elmúlt hónapokban rejtve volt a kíváncsi tekintetek elől. A takarókerítések mögött szorgos kezek dolgoztak. A közelmúltban befejeztük a munkát, a megújult díszkút és szoborcsoport ismét szüntelen csobogással és régi fényében várja a budai Várba látogatókat.

null

Strobl Alajos alkotása, melynek fő alakja a vadászó Mátyás király, 1904 óta áll mai helyén. A látogatók egyik legkedveltebb látványossága, Budapest „Trevi kútja”, túlélt ugyan két világháborút, de még soha nem esett át olyan átfogó felújításon, mint most.

A háború utáni részleges rekonstrukció elmaradásait pótoltuk. Visszatettük a kutyák hiányzó pórázait és Mátyás számszeríjának húrját is, melyek az eredeti alkotásnak is részei voltak. A kutat és a szobrokat megtisztítottuk, megújult a szökőkút gépészete, valamint megoldottuk a kút vízmegtartási és vízelvezetési problémáit. Nagy örömömre szolgált, hogy az esti megvilágításban megannyi színben pompázó, teljesen felújított Mátyás kútját Strobl Alajos öt unokájának jelenlétében adhattam át. Az újjászületett díszkutat jó szívvel ajánlom tehát a figyelmükbe, ha a Várba látogatnak.

 

Küldetésünk, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje világörökséghez méltó rangját. A Mátyás kútja mellett elkészült a nemrég újjászületett Főőrség belső tere. A benne lévő kávézó és kiállítótér a járványhelyzet miatt később lesz látogatható.

Zajlik a Lovardát körülvevő Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése, valamint megállás nélkül dolgozunk a Budavári Palotában a déli összekötő szárny felújításán és benne a Szent István-terem újjáépítésén is.

Bár összességében még csak az út elején vagyunk, már nagyszerű érzés látni az eddigi eredményeinket, ahogy kezd megújulni ez a sokáig méltatlanul elhanyagolt városrész. Kérem, továbbra is kísérjék figyelemmel munkánkat. Mindent megteszünk, hogy Hauszmann Alajoshoz méltó módon végezzük el feladatainkat, hogy a Budavári Palota és környezete mielőbb újra a régi fényében tündököljön.  

Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló