Fodor Gergely köszöntője


2021. március

Békeidőben a Várkapitányság márciusra időzített hírlevelében sokat olvashatnának arról, hogy milyen programokkal várjuk látogatóinkat a március 15-ei ünnepen. Mostanában azonban más időket élünk: ez lesz a második év, hogy a napot, amely hőseink közös ünnepléséről és az együttlét öröméről is szól, nem tölthetjük el közösen.

A budai Vár csodálatos helyszínei évek óta megszokott hátterét jelentették a március 15-ei ünnepi programoknak. A Várkert Bazár kulturális programjai, a kézműves foglalkozások, a huszár hagyományokat felidéző lovasprogramok minden március idusán több tízezer látogatót vonzottak a Várba.

A járványhelyzet alakulását látva, ahogy tavaly, úgy sajnos idén sem tudunk személyesen találkozni, hogy együtt ünnepeljük meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseit. A Vár idén is csendes marad, de hőseink emlékezetéről így sem feledkezhetünk meg.

null

Legfrissebb hírlevelünkben egy rövid összeállításban idézzük fel a budai Vár 1848-49-es hőseit, eseményeit és helyszíneit.

A helyszínek és az emlékművek közül több meg is újul a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Ilyen például a Táncsics utca 9. alatti egykori kaszárnya és börtön épülete, ahonnan 1848. március 15-én a forradalmárok kiszabadították Táncsics Mihályt. Az épület felújításán folyamatosan dolgozunk.

A mára már leromlott állapotú Fehérvári rondella újjáépítésének is hamarosan nekilátunk. A bástya teljes rekonstrukciója során egy másik 48-as emlékmű is megújul: Görgei Artúr szobrát restauráljuk, megtisztítjuk és így állítjuk vissza az újjáépített rondellára. A rondella és a környezetében található nyugati kertek felújításáról hírlevelünkben is részletesen olvashatnak.

Jól haladunk a Citadella megújításával is. Az erődöt a szabadságharc leverése után kezdték építeni, legfontosabb funkciója az volt, hogy félelemben tartsa a rebellis magyarokat. A Citadella erődépületét teljesen felújítjuk, a belső udvaron egy korszerű, látogatóbarát és szerethető közparkot alakítunk ki, az ágyútoronyban pedig egy hiánypótló, a magyarság szabadságküzdelmeire – köztük az 1848-49-es eseményekre is – emlékeztető kiállítást hozunk létre a Szabadság Bástyája címmel.

A ’48-as vonatkozású helyszínek mellett a tervezett ütemben folynak más fejlesztéseink is. Hírlevelünkben beszámolunk az augusztus 20-án megnyíló Szent István-terem újjáépítésének legfrissebb eredményeiről, megismerhetik Erzsébet királyné oroszlánszobrának történetét, illetve látványos galériában mutatjuk meg, hogyan emeltük le a restaurálás előtt álló ikonikus turulszobrot.

Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló