Fodor Gergely köszöntője


2020. március

70 éves álmából ébresztettük fel a budai Várat. A Budavári Palotanegyed a történelmi újjászületés korszakát éli a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően. A Váron sok sebet ejtett a 20. század, melyek begyógyítása végre elkezdődött. Az alkotó munka sikere közös érdekünk, ezért Programunk minden eleme az itt élők és az idelátogatók igényeinek figyelembevételével zajlik.

null

Második hírlevelünkben a legfrissebb, már szemmel látható eredményeinkről számolunk be. 2020 kiemelkedően fontos év lesz a Nemzeti Hauszmann Program történetében, hiszen idén több fejlesztésünkkel is a célegyenesbe fordulunk.

null

Elkészültünk a Főőrség rekonstrukciójával, ahol tavasztól kiállítótér és kávéház várja majd a látogatókat. Újjászületett a Csikós udvarban a Lovarda épülete is, amelyet 21. századi multifunkcionális rendezvénytérként működtetünk majd. Jövőre nyitjuk meg a teljes területet a Csikós udvar tereprendezése, zöldítése és akadálymentesítése után, így hosszú évtizedek után nyugati irányból, gyalog is könnyen megközelíthető lesz a Budavári Palota.

Befejeztük a Dunára néző Ellyps sétány felújításának első ütemét. Környezetünkre figyelve és költséghatékonyan helyreállítottunk 14 lépcsősort úgy, hogy a meglévő, eredeti anyagokat építettük vissza. Emellett 450 négyzetméternyi járófelület balesetmentesítését végeztük el. Márciusban folytatjuk a sétaút rendbetételét, amit még az idén teljes hosszában birtokba vehetnek a látogatók.

null

Néhány héttel ezelőtt elkezdtük a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukcióját. Újjáépítjük az eredeti homlokzatokat és egykori pompájában állítjuk helyre a Szent István-termet, amelyet 2021. augusztus 20-tól bárki megcsodálhat.

A Várba látogatókat továbbra is színes és érdekes programokkal várjuk. Március 15-én felelevenítjük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, ahol a látogatók kipróbálhatják a kor öltözködési stílusait, történelmi sétán ismerhetik meg a forradalom várbeli helyszíneit. Este pedig egy ünnepi táncműsor kínál szórakozást az érdeklődőknek.

Jó érezni, hogy egyre többen kísérik kitüntetett figyelemmel a budai Vár újjászületését. Küldetésünk rendkívül hálás, de nagy felelősséggel jár. Sok évtizedes adósságot törlesztünk, amikor azon dolgozunk, hogy a budai Vár, a nemzet szimbolikus helyszíne, identitásunk alapköve hosszú ideig tartó pusztulás után újra a virágzás korszakát élje.

Fodor Gergely

kormánybiztos

 

Eredményeinket az alábbi videóban nézheti meg:

Ajánló