Fodor Gergely köszöntője


2022. augusztus

null

Kedves Olvasó!

Április harmadikán meggyőző erejű felhatalmazást kaptunk arra, hogy folytassuk a budai Várban megkezdett építkezéseket, és sikerre vigyük a Nemzeti Hauszmann Programot. Magam és minden munkatársam nevében köszönöm a bizalmat, amelynek a Várkapitányság részéről a további lelkiismeretes munkával fogunk eleget tenni.

A 2019 elején elindult munka során azt tűztük ki célul, hogy a Budavári Palota és környezete a mostoha évtizedek után ismét századfordulós fényében tündökölhessen. Azt vállaltuk, hogy új korszakot nyitunk a budai Vár történetében és újjáépítjük mindazt, amit a második világháború után a kommunisták szándékosan, ideológiai alapon leromboltak.

4 éve még csak terveztük az elpusztított Szent István-terem – és ezzel együtt a Budavári Palota déli összekötő szárnyának újjáépítését. Éppen egy évvel ezelőtt viszont már megnyithattuk a palota elsőként rekonstruált dísztermét, amely azóta is az ország egyik legnépszerűbb látványossága, már több mint 85 ezren csodálták meg. A terem a tavalyi évhez hasonlóan idén is ingyenesen lesz látogatható az ünnepi hétvégén.

Folytatva az épületegyüttes megújítását, az elmúlt hónapokban elvégeztük a palota falainak, pincéinek és elzárt tereinek kutatását, aminek eredményeként páratlan kincsekre leltünk. A Budavári Palota rekonstrukciójának előkészítő szakaszában szakembereink az épületrészek alatt futó közműalagútban bukkantak rá a palota egykori kandallóinak felbecsülhetetlenül értékes elemeire. A kiváló állapotban fennmaradt kandallótöredékek történetéről és további sorsukról szintén hírlevelünkből tájékozódhatnak.

Szintén tízezrek jártak már az újjászületett Csikós udvarban. Az elhanyagolt, szemetes és kietlen kősivatag helyén 70 év után Európa legszebb épületei és közösségi terei nőttek ki a földből. Újraalkottuk a Lovardát és a Főőrséget, hogy rendezvényteremként, kiállítótérként és étteremként fogadják a látogatókat. Újjáépítettük az ország legnagyobb múltra visszatekintő történelmi lépcsőjét, a Stöckl lépcsőt és felújítottuk a Karakas pasa tornyát is. Visszaépítettük a Hauszmann-féle rámpát, és ma már két új nagykapacitású lift várja a látogatókat a Tabán felől.

Teljeskörűen megújítottuk a Budavári Palotanegyed kedvelt szökőkútjait, a Mátyás kútját és a hosszú évek óta nem működő Halászó gyerekek kútját és környezetét. Megkezdtük a Budavári Palotanegyedet körülvevő, helyenként balesetveszélyes várfalak régóta esedékes rekonstrukcióját is. Folyamatosan újítjuk meg a sétányokat, lépcsőket és a városrész történelmi kertjeit.

Tavasszal egy újabb fontos állomáshoz érkeztünk a program megvalósítása során. A Dísz tér sarkán 75 év után immár szerkezetkészen áll az egykori Vöröskereszt Egylet Hauszmann által megálmodott csodálatos épülete. Régi szokás szerint, az építők és építtetők tiszteletére, az ilyenkor illendő bokrétát is elhelyeztük az épület legmagasabb pontján. Jó ütemben haladunk a József főhercegi palota újjáépítésével és a Honvéd Főparancsnokság megújításával. Az építkezéseink legfrissebb állapotáról egy videót is láthatnak hírlevelünkben.

Ajánlom figyelmükbe izgalmas kulturális programjainkat is. Új tematikus sétával bővítettük a budai Vár programkínálatát: a legújabb, Shalom, Buda! című vezetésünk a várbéli zsidóság történetének kiemelkedő helyszíneit és eseményeit mutatja be.

Fedezzék fel a megújuló Budavári Palotanegyedet!