Köszönetet mondtunk a Szent István-terem mestereinek


2021. október

A Budavári Palota újjáalkotott csodájának iparművészeti mesterműveiben több mint huszonötezer látogató gyönyörködhetett az augusztusi megnyitó óta. Fodor Gergely kormánybiztos személyesen mondott köszönetet mindazoknak a mestereknek, akik szakértelmükkel járultak hozzá az újjászületéshez.

A Budavári Palota fénykorának építész-tervezője, Hauszmann Alajos a magyar iparművészet csodás alkotásának álmodta meg a Szent István-termet a 19-20. század fordulóján. Magas volt tehát a mérce, ám a Nemzeti Hauszmann Programban elsőként rekonstruált történelmi terem (újra)alkotói sikeresen teljesítették a kihívásokat.

A több éves munka eredményeként a mai mesterek munkája nyomán, az eredeti berendezést követve készült el az impozáns kandalló, a díszes bronzmunkák és csillárok, a féldrágakövek és az egyedi izzók, a fafaragások és míves bútorok, a lenyűgöző kárpitok, a pirogránit képek, az intarziás parketta és a mennyezet. Ezer apró részlet, rengeteg munkafázis színezte az alkotófolyamatot a teremnek helyet adó déli összekötő szárny megtervezésétől a lenyűgöző belső tér megvalósításáig. A munkában résztvevő több tucat szakembernek Fodor Gergely kormánybiztos mondott köszönetet.

„A Szent István-teremmel Önök bebizonyították, hogy a magyar iparművészet, a magyar kézművesség él és virágzik. Bebizonyították, hogy a tehetséget nem lehet befalazni: ha van értelmes cél, akarat és erő, akkor a magyar géniusz utat tör magának, és újra és újra megmutatja, hogy világraszóló teljesítményre képes” – fogalmazott Fodor Gergely, aki az egykori építész szavait idézve mondott köszönetet. „A legnagyobb elismeréssel kell adóznom azoknak a kiváló művészeknek és iparosoknak, akik e munka létesítésében közreműködtek… – mondta Hauszmann azoknak a mestereknek, akiknek az eredeti Szent István-termet és a munkánkban nagy segítséget jelentő terveket, vázlatokat köszönhettük. 120 esztendő elteltével most én sem mondhatok mást. Köszönöm, hogy tudásukkal, ötleteikkel és kétkezi munkájukkal lehetővé tették, hogy a magyar iparművészet e csodás alkotása régi pompájában születhessen újjá itt, a budai Várban” – méltatta a közreműködők munkáját a kormánybiztos.

A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői is részt vettek a munkában az építészek, tervezők, kivitelezők és szakértők mellett. Valamennyi (újra)alkotó nevét emléktábla őrzi meg az utókornak a Budavári Palota megújult déli összekötő szárnyában.

Tekintsék meg az eseményről készült videónkat!

Ajánló