Visszatért a zene a Karmelitába!


2021. október

Klasszikus zenei hangversenysorozatot indítottunk útjára Karmelita koncertek néven a megújult Karmelita épületegyüttes Beethoven-termében. A programsorozattal folytatódik az épületben megrendezett komolyzenei hangversenyek nemes hagyománya, és így a főváros legrégebbi rendezvényhelyszíne született újjá.

A városrész megújítása mellett a Nemzeti Hauszmann Program célja az is, hogy a budai Vár újra megteljen élettel, és igényes programok várják a látogatókat. Ennek egyik fontos eleme a Karmelita koncertek programsorozat.

A Karmelita nemcsak a budai Vár egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több száz éves múlttal rendelkezik: 1787-ben itt nyílt meg Buda első kőszínháza, amely 1790-ben az első magyar nyelvű előadás színhelye volt. 1800. május 7-én az épületben adta egyetlen budai koncertjét Beethoven, amelynek emlékére a Karmelita koncertterme a Beethoven-terem nevet kapta.

Az újonnan indult koncertsorozatunk a magyar kultúra jeles napjain kínál tematikus koncerteket. A programkínálat színvonalas szórakozást ígér; a patinás épületben megrendezett hangversenyeken a régizenétől a 20. század legnagyobb zeneszerzőinek művein át a népzene dallamkincséig változatos előadások közül válogathatnak az érdeklődők.

A programsorozat szeptemberben a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével kezdődött, amely Bartók Béla születése 140. évfordulójának állított emléket. Október elején zeneszerető közönségünk a Purcell Kórus és a Les Talens Lyriques koncertjén vehetett részt a Haydneum Nyitófesztivál keretében. Ebben a hónapban még Ránki Fülöp Liszt Ferenc előtt tisztelgő zongoraestje hallgatható meg a zeneszerző születésének 210. évfordulója alkalmából.

Novemberben a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara vár mindenkit a magyar opera napján, decemberben pedig a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolával hangolódhatunk az adventi ünnepkörre.

Jegyet váltani a karmelitakoncertek.jegy.hu oldalon lehet, vagy személyesen a Várkert Bazár Déli palotáinak jegypénztárában és a Szent György téri információs ponton. A nagy érdeklődés miatt érdemes előre megváltani több alkalomra szóló, kedvezményeket biztosító bérleteinket, hiszen koncertjeink sorát jövő januártól is folytatjuk majd, további nagy sikerű előadók és zenekarok fellépésével.

Ajánló