Korhűen születnek újjá a József főhercegi palota legszebb belső terei


2021. március

Idén elkezdjük a második világháborúban megsérült, majd helyreállítása helyett 1968-ban felrobbantott és porig rombolt József főhercegi palota újjáépítését a Nemzeti Hauszmann Programban. A József főhercegi palotát a korabeli terveknek megfelelően állítjuk helyre. Az újjászülető palota rendezvényeknek is otthont ad majd, visszaállított díszes tereit és neoreneszánsz kertjét a nagyközönség is látogathatja a jövőben.

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki-palota átépítésével készült el 1906-ban. Ha valaki a századforduló első évtizedében a Szent György téren kiszállt a konflisból, jobbról és balról is egy-egy különleges hangulatú építészettörténeti ritkaság fogadta. Balról a Sándor-palota nyugodt, békés klasszicizmusa, jobbról pedig József főherceg káprázatos, historizáló stílusú egykori lakhelye.

A Szent György téren állt gyönyörű főhercegi palota is megsérült a második világháborúban, de helyreállítás helyett előbb elhanyagolták, majd 1968-ban felrobbantották. Helye azóta is romterületként, funkció nélkül éktelenkedik az ország történelmi főterén.

A palota visszaépítését már idén ősszel elkezdjük az eredeti terveknek megfelelően. Ahogyan a már újjászületett Várkert Bazár, a Karmelita, a Főőrség és a Lovarda is mutatja, a megvalósítás ezúttal is a korszak iránti hűség és a mai kor kettős elvárásrendszerét veszi figyelembe.

Az újjászülető épület megjelenésében felidézi majd hajdani külsejének különleges részleteit, ugyanakkor a mai kor legfejlettebb tervezési és kivitelezési megoldásaira támaszkodik. Az épületben alapvetően irodák kapnak helyet, azonban legszebb terei – így a látványos, üvegtetejű díszlépcsőház és a két emelet magasságú díszterem – a nagyközönség számára is időszakosan nyitottak lesznek, rendezvényeknek biztosítanak majd helyszínt.

Ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó, mesebeli hangulatot árasztó neoreneszánsz kert és istálló, ahol az érdeklődőket kézműves foglalkozások és gasztronómiai élmények várják majd.

Ajánló