Fodor Gergely köszöntője


2021. január

Míg december az összegzés ideje, addig januárban már érdemes egy pillantást vetni azokra a feladatokra, amik az idei esztendőben várnak ránk. Ha fellapozzuk a Várkapitányság 2021-es naptárját, bátran mondhatjuk, hogy még izgalmasabb és eseménydúsabb év előtt állunk, mint amilyen mögöttünk van.

null

A Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseit idén is a tőlünk megszokott lendülettel folytatjuk. Több, már évek óta zajló építkezésünk ebben az évben teljesedik ki igazán, ami azt jelenti, hogy az új helyszíneket már látogatóink is birtokba vehetik.

2021. augusztus 20-án átadjuk a nagyközönségnek a teljesen újjáépített Szent István-termet. A Hauszmann Alajos tervei alapján készült reprezentatív terem a 19. századi magyar iparművészet remeke volt, de a második világháborúban teljesen megsemmisült. A korabeli fotók, tervrajzok és anyagminták alapján a szakemberek most tökéletes és korhű mását alkotják meg, tisztelegve az elődök munkája és tudása előtt.

Idén befejezzük a Csikós udvar rendbetételét, és átadjuk a Hauszmann-féle rámpát, amely könnyedén elérhetővé teszi az újjáépített Főőrséget, a Lovardát és a Stöckl lépcsőt. A Csikós udvar és környéke, mint egy mini városközpont, igazi közösségi térként funkcionálhat a jövőben. Ezt szolgálja a 900 négyzetméteres rendezvényteremként újjászületett Lovarda épülete, amelyet idén a nagyközönség előtt is megnyitunk.

A tervezés után 2021-ben több nagyszabású fejlesztésünk is a megvalósítás szakaszába lép. A Szent György téren elindul a József főhercegi palota visszaépítése, a Dísz tér sarkán elkezdjük a Vöröskereszt Székház újjáépítését, és hozzáfogunk a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához is, melynek részleteiről hírlevelünk egy másik cikkében is olvashatnak.

A kormány döntésének értelmében újabb értékmentő és értékteremtő feladatot kaptunk, hiszen mi állíthatjuk helyre a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének második világháború után lerombolt tornyát, illetve egy olyan új épületszárnnyal bővíthetjük az épületegyüttest, amely bár szerepelt az eredeti tervekben, mégsem épült fel soha. Erről a munkáról ebben a cikkben írunk bővebben.

Folytatjuk azokat a fejlesztéseinket is, amelyek a Budavári Palotanegyedbe látogató hazai és külföldi turisták, az itt élők és az itt dolgozók kényelmét, felüdülését szolgálják. A budai Vár területén idén is több kilométer járdaszakasz és sétány felújítását végezzük el, illetve tovább dolgozunk a parkok, a kertek és a várfalak megújításán is.

A Nemzeti Hauszmann Program kiemelt célja, hogy a Palotanegyed hosszú évtizedek után ismét méltó módon fogadja a látogatókat, ezért idén olyan népszerű és sokat látogatott műemlékek felújítása is megvalósul, mint a Halászó gyerekek kútja, vagy a Habsburg kapu és a mellette álló Turul szobor.

Látogatóinknak az új esztendőre jó egészséget, sok sikert és felejthetetlen budavári élményeket kívánok!

Fodor Gergely

kormánybiztos

Ajánló