Ikonikus épületek születtek újjá


2019. december

2020 tavaszán megnyílik a visszaépített Főőrség. A budai Palotanegyed másik ikonikus épülete, a Királyi Lovarda is újjáépült, környezetének rendezése, a Palota útról induló 2 lift beépítése, és a terület akadálymentesítése után várhatóan 2021-től lesz majd látogatható. A testőrség egykori szálláshelyéül szolgáló Főőrség épületében étterem és kulturális rendezvények kínálnak majd kellemes időtöltést a nagyközönségnek.

Főőrség
Főőrség

Akik a Hunyadi kapun keresztül közelítik meg a királyi palota épületegyüttesét, merőben új látvánnyal szembesülhetnek; a Hunyadi udvar nyugati oldalán közel ötven év után ismét teljes pompájában áll a Főőrség épülete. A palota díszszolgálatát és őrzését ellátó fegyveres testületnek otthont adó Főőrség épületét Hauszmann Alajos tervei alapján építették 1899-1902 között. A II. világháború alatt vált romossá, 1971-ben pedig teljesen elbontották. Az eredeti terveket, szállítóleveleket, fényképeket felhasználva, ugyanakkor a 21. század elvárásainak megfelelve a Nemzeti Hauszmann Program részeként született újjá az egykori Főőrség épülete, melyben étterem és kulturális rendezvénytér kap majd helyet. A Mátyás kútja felől nézve egyszintes épület valójában négy szintet foglal magában. Krisztinaváros felől megközelítve, a Csikós udvar térszintjén egy önálló műalkotásként is értelmezhető, a Várnegyed történetét feldolgozó bronzkapu látható.

A Csikós udvar nevét a Lovát fékező csikós szobráról kapta, amelyet restaurálva 2019 augusztusában helyeztek vissza eredeti helyére, a Királyi Lovarda elé. Az újjáépített Királyi Lovarda megújult funkcióval, közel 1500 négyzetméter alapterületen rendezvénytérnek és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló tereknek ad majd otthont. A két meghatározó épület szintjét a Stöckl-lépcső köti össze, amely funkcionális építmény ellenére önmagában is látványosság, talán az ország legkülönlegesebb és legnagyobb múltra visszatekintő történelmi lépcsője.

Stöckl-lépcső
Stöckl-lépcső

A Csikós udvart a Palota útról akadálymentesen lehet majd megközelíteni a Hauszmann rámpán keresztül – ez szintén korabeli fotók és tervek alapján épül meg. A Palota környezetéhez illeszkedő zöldfelületek megújítása és a szükséges tereprendezés után a beruházásokat a megfelelő térburkolat, felszíni kialakítás és kültéri bútorok teszik majd egységes térré.

A Főőrség épülete 2020 tavaszán megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, a rekonstruált Királyi Lovarda pedig környezetének rendezése után a Stöckl-lépcsővel és Csikós udvarral 2021-től lesz látogatható.

Lovarda
Lovarda

Ajánló