Építjük a Hauszmann-féle rámpát, utolsó simítások az Ybl-támfalon


2020.november

A terveknek megfelelően halad a munka a Nemzeti Hauszmann Programban megvalósuló fejlesztések helyszínein. Az Ybl-támfalon már újra eredeti fényében láthatók a felújított falszakaszok és az egyesített koronás címer. A Hauszmann-féle rámpa nyugati fala pedig teljes magasságában elkészült.

A budai Vár Tabán felőli oldalán már láthatók a megújuló Ybl-támfal elkészült részei. A Palota út mentén húzódó jellegzetes, vörös téglás falszakasz Ybl Miklós tervei alapján épült a 19. század végén. A súlytámfal funkciója, hogy megtartsa a mögötte lévő földtömeget, amin a Vár épületei állnak.

Noha a támfal szerkezetileg stabil, esztétikai felújítása régóta esedékes volt. A teljes rekonstrukció során kicseréljük a hosszú idő alatt károsodott vöröstégla-betéteket, eltüntetjük a falon található repedéseket, megtisztítjuk és ahol szükséges, cseréljük a mészkőtömböket és felújítjuk a mellvédsort is. A falon már eredeti szépségében látható az egyesített koronás címer is.

A támfal fölött elkezdtük visszaépíteni a Hauszmann Alajos tervezte rámpát. Ez akadálymentes feljutást biztosít majd a Csikós udvarról a Budavári Palota szintjére, a Hunyadi udvarra. A feljárót fennmaradt fotók és korabeli tervek alapján állítjuk helyre. A rámpa nyugati falának szerkezete már elkészült és teljes magasságában látható.

A Hauszmann-féle rámpának jelenleg a Hunyadi udvari és a Csikós udvari szintjén is dolgozunk, ahol folyamatosak a vasszerelési, zsaluzási és betonozási munkálatok. A feljárót összekapcsoljuk majd a Várgarázs liftjeivel is, így kényelmesebb lesz a közlekedés kerekesszékes látogatóinknak is.

Ajánló