Hauszmann paripái - Először látható belülről az újjáépült Lovarda épülete


2020. július

Különleges helyszínnel bővítettük a Budai Várséták programjait. Vezetett túránkon az érdeklődők most már belülről is megcsodálhatják az újjászületett Lovarda impozáns épületét.

A Budai Várséták egyedi élményt tartogatnak azoknak, akik úgy döntenek, hogy ellátogatnak a budai Várba. A szakértő kalauzok által vezetett séták a Várnegyed kevésbé ismert, de annál izgalmasabb helyeit érintik, és a Vár közel 800 éves történetének egy-egy érdekes fejezetét tárják az érdeklődők elé.
A tematikus séták programkínálatát folyamatosan bővítjük, hiszen a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budavári helyszínek újabb és újabb útvonalak és épületek bejárását teszik lehetővé.
Egy ilyen új és különleges helyszínre vezet az egyik legújabb, Hauszmann paripái című sétánk, amelyen a megújult Csikós udvart és a környezetében újjáépített Stöckl lépcsőt, a Főőrség és a Lovarda épületét mutatjuk be a látogatóknak.

Az udvar és hozzá tartozó épületek a Hauszmann kori építkezések remekei voltak. A II. világháborús pusztítások sebeket ejtettek ugyan rajtuk, ám annak ellenére, hogy megmenthetők lettek volna, teljes pusztulásukat a korabeli kultúrpolitika okozta.

A Hauszmann paripái séta résztvevői részleteiben is megismerhetik a Csikós udvar és épületeinek történetét, építészeti érdekességeit, és betekintést nyerhetnek a századfordulós Buda mindennapjaiba.
A vezetett bejárás csúcspontja a Csikós udvar megújítási munkálatai miatt a nagyközönség előtt még zárva lévő Lovarda épülete, amelyet jelenleg kizárólag a séta résztvevői csodálhatnak meg belülről is. A Hauszmann Alajos tervei alapján készült eredeti épület 1899 és 1901 között készült, a II. világháborús pusztítás után elbontották, majd fél évszázad múlva a Nemzeti Hauszmann Program részeként született újjá.

A századfordulót uraló historizmus szellemében megalkotott Lovarda díszítésével, szépségével és építészeti megoldásaival a korabeli Európa összes hasonló funkciójú épületét felülmúlta, és ma is a budai Vár egyik legszebb építménye.

Az épület eredeti tervek alapján elkészült enteriőrje felejthetetlen élményt tartogat mindenki számára. A látogatók megcsodálhatják az impozáns lovaglócsarnokot, a korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő díszmennyezetet, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakokat. Beléphetnek a zenekari páholyba, sőt az egykor a korszak legillusztrisabb vendégeit befogadó királyi páholyba is. A sétavezetők elmesélik az épület kulisszatitkait: hogyan épült a díszmennyezet, mit jelent az akusztikus falburkolat. Ugyanakkor az is kiderül, hogy mi rejtőzik a lovaglócsarnok lambrinja, vagyis a ferdesíkú falburkolata mögött, és hogy milyen vendégek szórakoztak a Lovardában.

Az épület 21. századi, multifunkcionális rendezvénytérként, a Csikós udvar akadálymentesítése, a terület rendezése és zöldítése után 2021 második felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Budai Vársétákra, köztük a Hauszmann paripái című programra a Várkert Bazár és a Nemzeti Hauszmann Program honlapján keresztül, online is jegyet válthatnak, az alábbi oldalakon:

https://varkertbazar.hu/esemenyek/hauszmann-paripai

https://nemzetihauszmannprogram.hu/budai-varsetak

Ajánló