Hauszmann kori lépcsőt fedeztünk fel


2020. április

Több mint 100 éves, eredeti Hauszmann kori lépcsőt találtunk a Királyi Palota déli összekötő szárnyának bontása közben. A Nemzeti Hauszmann Program részeként a budai Várban több helyszínen végzünk helyreállítási, bontási, tisztítási munkákat, melyek során már többször találtunk értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket. Ezek mind olyan fontos töredékek, amelyek könnyebbé teszik a múlt még pontosabb megidézését.

A Palota déli összekötő szárnyában, a pincébe vezető jelenlegi lépcsőt bontottuk, amikor rátaláltunk annak elődjére, mely tömbkőből készült. A 19. és a 20. század fordulójának idejéből, Hauszmann Alajos korából származó lépcső szinte sértetlen állapotban van. Alsó lépcsőfokából kiolvasható az eredeti pinceszint magassága. Miután megtaláltuk ezt a különleges emléket, a környékén ideiglenesen felfüggesztettük a bontási munkálatokat, a további fejlesztéseket az értékes leletet figyelembe véve folytatjuk.

A Palota déli összekötő szárnyában, a pincébe vezető  lépcső bontásakor találtunk rá annak Hauszmann kori elődjére
A Palota déli összekötő szárnyában, a pincébe vezető lépcső bontásakor találtunk rá annak Hauszmann kori elődjére
A 19. és a 20. század fordulójának idején készült  lépcső szinte sértetlen állapotban van
A 19. és a 20. század fordulójának idején készült lépcső szinte sértetlen állapotban van
Alsó lépcsőfokából kiolvasható az eredeti pinceszint magassága
Alsó lépcsőfokából kiolvasható az eredeti pinceszint magassága

A Szent István-teremnek is otthont adó déli összekötő szárny rekonstrukcióját tavaly falkutatással kezdtük, már akkor is találtunk oszlopokat Hauszmann korából, sőt még Anjou-kori töredékeket is. Folyamatosan haladunk a Palota szárnyának hiteles helyreállításával, amit 2021 nyarától mindenki megcsodálhat eredeti fényében.

Ajánló