Hamarosan megnyitjuk a Csikós udvart


2021. július

A Lovarda körül folyamatosan dolgoznak a szakemberek annak érdekében, hogy a Csikós udvart minél hamarabb átadhassuk a látogatóknak. Amellett, hogy a területet esztétikailag rendbe hozzuk, biztonságossá és kényelmesen látogathatóvá is tesszük.

Befejeztük az Ybl-támfal rekonstrukcióját. A falazat megerősítése biztosítja a teljes Csikós udvar kellő megtámasztását. Kicseréltük a fal egyes téglaszakaszait is: ahol kellett, pótoltuk a hiányzó köveket, és teljes hosszúságában helyreállítottuk az udvar mellvédjét is.

A mellvéd mögötti területet feltöltöttük: a Törökkertben például 3-6 méteres szintkülönbséget kellett kiegyenlíteni. Elvégeztük a szigetelést, lefektettük a közműveket, és megkezdtük a mészkőburkolat lehelyezését, miközben a díszkivilágítás kiállásait és a majdan itt csobogó szökőkút alapját is elkészítettük.

Megújítottuk a palotaszintről a Csikós udvarra vezető Stöckl lépcsőnél található víztározót is. Ennek a jövőben nagy szerepe lesz a lezúduló esővíz megtartásában, aminek köszönhetően a környék csatornahálózatának terhelése is csökkenni fog.

A területen zajló munka egyik legizgalmasabb része a Hauszmann-féle rámpa helyreállítása, ami a budai Vár nyugati, Tabán felőli kényelmes megközelítését segíti. A feljáró vasbeton szerkezetének kialakításakor régészeink Anjou- és Zsigmond-kori falazatokra bukkantak. Ezek megőrzése érdekében módosítottuk a kiviteli terveket, és jelenleg a történelmi falak állagmegóvását végezzük.

 

Ajánló