Fodor Gergely köszöntője


2020. április

„Adjuk vissza a Várat a magyar embereknek.” Annak idején ebben az egy mondatban foglaltuk össze a Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program lényegét. 2020 tavaszára a valóság jócskán átírta terveinket.

Fodor Gergely kormánybiztos Strobl Alajos szobrász unokájának, Stróbl Krisztinának vásárolt be
Fodor Gergely kormánybiztos Strobl Alajos szobrász unokájának, Stróbl Krisztinának vásárolt be

A koronavírus-járvány most egy időre elvette tőlünk a Várat, a Palotanegyed üres, szomorú ezt látni. A Vár így is lenyűgöző és méltóságot sugároz, de másmilyen, mint ahogy megszoktuk, hiányoznak belőle az emberek. A jó idő beköszöntével a Vár most nem telt meg a megszokott nyüzsgéssel, elmaradtak a kirándulók, a kultúra és a történelem fiatal és idősebb hazai rajongói, a magyar épített örökséget felfedező külföldi látogatók. A Várkert Bazár is bezárta kapuit, a következő személyes találkozásunkig programjaink egy részét az online térbe költöztettük.

Bízunk benne, hogy az élet hamar visszazökken a megszokott kerékvágásba, de addig is azt kérjük mindenkitől, hogy egészségük védelme és a járvány lassítása érdekében, aki csak teheti, maradjon otthon.

Szomorú látványt nyújt az üres Szent György tér
Szomorú látványt nyújt az üres Szent György tér

A Várkapitányság nevében ezúton is szeretném megköszönni a magyar egészségügyi dolgozóknak, és mindazoknak, akik nem maradhatnak otthon, hogy az ország működését ezekben a nehéz időkben is biztosítják, hogy emberfeletti és kitartó munkájukkal helytállnak ebben a rendkívüli helyzetben.

Köszönettel tartozom a kollégáimnak is, hiszen a Nemzeti Hauszmann Program megvalósítása folyamatosan zajlik, a munka nem állt meg, a Vár továbbra is épül, szépül. Megkezdtük a Csikós és a Hunyadi udvart összekötő Hauszmann-féle rámpa építését, továbbhaladtunk a Palota déli összekötő szárnyának munkálataival és a Dísz tér sarkán egykor állt Vöröskereszt Székház régészeti feltárásával is. Mindhárom helyszínen újabb értékes történelmi leleteket, jelentős építészeti maradványokat találtunk.

Kertészeink munkájának köszönhetően folytatódott a Szent György tér zöldítése, a restaurátorok pedig dolgoznak a budai Vár díszkútjainak – a Mátyás- és a Halászó gyerekek kútjának – felújításán. Mindennapi feladataink mellett önkéntes alapon segítünk az idősebb I. kerületi lakóknak a bevásárlásban és a kutyasétáltatásban, hogy nekik ne kelljen utcára menniük. Fontosnak tartom, hogy megkönnyítsük a kerületben élők helyzetét ebben a rendkívüli időszakban.

Mivel személyesen most nem találkozhatunk itt a Várban, ezért mostantól gyakrabban jelentkezünk majd a Nemzeti Hauszmann Program hírlevelével, hogy a budai Várban történt fejlesztésekről mindenki naprakész információkat kapjon.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Fodor Gergely
kormánybiztos

 

Film az üres Várról:

Ajánló