Fodor Gergely köszöntője


2021. szeptember

A Szent István-terem újjászületésére több mint 75 évet kellett várnunk. 75 év kellett, hogy ismét szót és lehetőséget kapjon az építők generációja. 75 év kellett, hogy ismét meghalljuk, és cselekvéssé formáljuk államalapító királyunk Intelmekben megfogalmazott üzenetét, mely szerint: „A FIAK KÖVESSÉK AZ ELŐDÖKET”.

Mi meghallottuk az üzenetet, és új korszakot nyitottunk a budai Vár történetében, amely augusztus 20-án egy újabb értékes gyöngyszemmel, a Budavári Palota csodájával gazdagodott.

null

A háború utáni kommunista érában a terem helyreállítására esély sem volt, a helyiséget befalazták, átalakították: az épületrészben múzeumi metszettár kapott helyet.

Számomra az újjászületett terem azt jelenti, hogy a magyar tehetséget nem lehet befalazni. Ha van értelmes cél, akarat és erő, akkor a magyar géniusz utat tör magának, és újra és újra megmutatja, hogy világraszóló teljesítményre képes. A bizonyíték, a Szent István-terem újra áll. A magyar iparművészet él és virágzik; a magyar tehetség ismét világszínvonalú alkotásokra képes.

Köszönöm a Várkapitányság munkatársainak és minden együttműködő partnerünk önfeláldozó és szakértő munkáját, amit a Szent István-terem rekonstrukciója során végeztek. Szent Istvánhoz és a magyarokhoz méltó remekmű született, érdemes megtekinteni!

Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló