Fodor Gergely köszöntője


2021. október

Újabb épületet adhattunk vissza a budai Vár látogatóinak. A Lovardát 70 év után a semmiből, mégis az eredetivel megegyező módon építettük újra. Ezzel elrabolt örökségünk egy újabb darabját visszaszolgáltattuk a magyar nemzet számára. Ami a miénk volt, amire egykor büszkék voltunk, és amit büszkén mutattunk meg a nagyvilágnak is, ma újra itt áll előttünk. Legyünk rá büszkék ma is, töltsük meg élettel, és soha többé ne engedjük, hogy elvegyék tőlünk.

A Hauszmann Alajos tervezte Királyi Lovarda a 19-20. század fordulójától csaknem fél évszázadon át volt a budai Vár látképének része. A második világháború pusztításai nem kímélték, és bár menthető lett volna, ideológiai okokból lebontották. Újabb fél évszázad telt el úgy, hogy a csodás épületnek csak a hűlt helyét láthatta, aki idelátogatott. De mi a Nemzeti Hauszmann Programban azért dolgozunk, hogy megbecsüljük és megmentsük a ránk bízott örökséget: ma már a Főőrség mellett újra áll a Stöckl lépcső és a Lovarda is. Határidő előtt elkészültünk a Csikós udvar nagy részével is, így egy új köztér fogadja a látogatókat, ahová a most kialakított liftekkel akadálymentesen és könnyedén fel lehet jutni a Palota útról.

null

Különös fintora a sorsnak, hogy hivatalosan, ünnepi körülmények között korábban soha nem avatták fel, nem adták át a Lovardát. Most erre is volt alkalmunk, a Kulturális Örökség Napjai ünnepi eseményén. A varázslatos épület mostantól korszerű és elegáns, 21. századi multifunkcionális rendezvényközpontként működik, a következő hónapokban a nagyközönség előtt nyitva áll ingyenes vezetett sétáinkon is.

A magyar kulturális örökség ünnepén munkánk eddigi eredményeit mindazok láthatták, akik felkerekedtek a Budavári Palotanegyedbe. Ma már látogatóinkat merőben új környezet fogadja, mint amit az elmúlt évtizedekben megszokhattak. A megszépült köztereket, szökőkutakat, az újra álló épületeket ismét élettel és tartalommal kezdtük megtölteni. A Nemzeti Hauszmann Program keretében lépésről lépésre alkotjuk újjá mindazt, ami egykor naggyá tette Budapestet és a nemzetet.

Az újjáalkotott Szent István-terem iránt sem csökken az érdeklődés. Nemrég a helyiség (újra)alkotóinak mondtam köszönetet, hogy a Szent István-terem ismét régi fényében, teljes egészében rekonstruálva látogatható mindannyiunk számára. Az ország legjobb iparosai, legtehetségesebb mesterei és legkiválóbb kézművesei közösen ünnepelték velünk a Budavári Palota csodájának újjászületését.

Önt is csak biztatni tudom arra, hogy látogasson el az újjászületett Lovardába, és tekintse meg a káprázatos Szent István-termet, melyet eddig már több mint huszonötezer látogatónk csodált meg.

Fodor Gergely
kormánybiztos

Nézzék meg a sajtóbejáráson készült kisfilmünket!

Ajánló