Fodor Gergely köszöntője


2021. május

Ahogy közeledik a jó idő és a kormány intézkedéseinek hatására enyhül a járvány szorítása, egyre többen töltik szabadidejüket újrahirdetett kulturális programjainkon az érvényes járványügyi szabályok betartásával.

Ismerjék meg új kiállításunkat, A Hauszmann-sztori fordulatos epizódjait a Budavári Palotanegyed egykori fénykorától a mai fejlesztésekig. Látogassanak el az újrainduló Budai Várséták keretében különleges élménytúránkra is, hogy a Várhegy zegzugos pincerendszerében kalandozva fedezhessék fel a középkori zsidónegyed életét.

null

De ilyenkor tavasszal a budai Várban érdemes sétálni egy kiadósat akár kulturális program nélkül is, mert a látvány igazán különleges. A kivirágzó ágyások, a díszfák, a rendezett sétányok és az újjáéledő kertek igazán kellemes környezetet biztosítanak egy tavaszi kiránduláshoz.

Egy különleges panorámasétányt is szeretnék a figyelmükbe ajánlani. Az ideiglenes, fából készült sétautat a Habsburg-kapu és a turulszobor felújítása miatt építettük, hogy a látogatók továbbra is kényelmesen eljuthassanak a Savoyai teraszra. Higgyék el, páratlan élmény: a séta során mintha a város felett lebegnénk.

Aki eljön hozzánk, láthatja, hogy jó ütemben haladunk a Budavári Palotanegyed épített emlékeinek felújításával is. Befejeztük a Budavári Palota déli összekötő szárnyának helyreállítását, így a Gellért-hegyre néző, és az Oroszlános udvar felőli homlokzata ismét a Palota fénykorát idézi. Ebben az épületrészben fogjuk átadni augusztus 20-án a nagyközönségnek az újjáépített Szent István-termet. A terem izgalmas történetének és az újjászületés dokumentálásának egy új közösségi oldalt és egy honlapot is szenteltünk, ahol az érdeklődők minden izgalmas részlettel és kulisszatitokkal megismerkedhetnek.

Legfrissebb hírlevelünkben beszámolunk arról is, hogyan restauráljuk a Habsburg-kapu közeléből leemelt turulszobrot, olvashatnak részletesen a Budavári Palotanegyed megújítását bemutató új kiállításunkról és történelmi élménysétánkról. Azt is bemutatjuk látványterveken, hogyan fog kinézni a Citadella a felújítás után.

Fodor Gergely
kormánybiztos

Ajánló