Fodor Gergely köszöntője


2019. december

Szeretettel köszöntöm a Nemzeti Hauszmann Program első hírlevelének olvasóit!

null

A budai Vár Magyarország, Európa és a világ kiemelkedően értékes épített és kulturális örökségének része, a nemzet szimbolikus helyszíne, identitásunk egyik alapköve, amelyért közös felelősséggel tartozunk. A Vár több mint 750 éves történetében egymást váltották az építés és a rombolás, az alkotás és a pusztítás időszakai. Szerencsések vagyunk, hogy mi az építők és az alkotók generációjához tartozhatunk.

A Nemzeti Hauszmann Program a felelős cselekvés programja, amely új korszakot nyit a városrész újjászületésében. A 2019–2021-es időszak fejlesztési terveit egységbe foglaló program során elvégezzük a közterületek, a parkok, a várkertek rendbetételét. Hamarosan befejezzük az olyan, folyamatban lévő beruházásokat, mint a Lovarda és a Főőrség épülete. Az építkezésekkel párhuzamosan zajlik a lerombolt vagy visszabontott épületek, az egykori Külügyminisztérium, a József főhercegi palota és a volt Honvéd Főparancsnokság újratervezése; valamint a Budavári Palota teljes felmérése annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.

Hisszük, hogy a budai Várnegyed méltó arra, hogy több legyen puszta turisztikai látványosságnál. Terveink szerint olyan élményforrássá kell válnia, amely modern, 21. századi nemzeti identitásunkat is képes gazdagabbá tenni. A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a Várat visszaadjuk a magyaroknak, egy olyan helyet varázsoljunk a főváros közepén, amelynek „hívása” van, ahol mindenki újra otthon érezheti magát.

Ezentúl negyedévente számot adunk a Nemzeti Hauszmann Program legfrissebb fejleményeiről. Remélem, hogy fejlesztéseink, élményeket kínáló kulturális és örökségvédelmi eredményeink felkeltik majd érdeklődésüket munkánk iránt és a továbbiakban is követni fogják tevékenységünket!


Fodor Gergely

kormánybiztos

Ajánló