Újjáépítjük a Fehérvári rondellát


2020. november

Elkezdtük a Fehérvári rondella rekonstrukcióját, és hamarosan elindítjuk a harmadik Várgarázs építését is. A Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelt célja ugyanis, hogy csillapítsuk a budai Vár autós forgalmát, és a sétálók számára kényelmes, nyugodt, biztonságos környezetet teremtsünk.

Fehérvári rondella

A Fehérvári rondellát eredetileg Kászim pasa építtette az 1660-as években. Buda 1686-os ostromának idején egy földdel feltöltött, a várfalak elé messze kinyúló, ágyúkkal megrakott építmény volt, melynek felső peremén lőréseket alakítottak ki.
A védmű falait 1892-ben lebontották, hogy József főherceg új palotája és a hozzá tartozó kertek megépülhessenek. A Fehérvári rondellát a második világháború utáni rekonstrukció során állították helyre abban az állapotban, ahogy ma is látható.

A Várat övező falakon és védműveken, köztük a Fehérvári rondellán, azóta csak alkalmi, állagmegóvó rekonstrukciók történtek, átfogó felújításukra soha nem került sor. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most lehetőség nyílik e hiánypótló munka elvégzésére is.
A szakértői vizsgálatok szerint a Fehérvári rondella szerkezetileg olyan leromlott állapotban van, hogy nem javítható. A rekonstrukciós munkát ezért először a bontással kezdjük, majd a védművet teljes egészében újjáépítjük.

Várgarázs (III.)

A Budavári Palotanegyed forgalomcsillapítása érdekében már autómentesítettük a Szent György teret és a Színház utcát. A korábban átadott két mélygarázs is azt a célt szolgálja, hogy a látogatók a várfalakon kívül biztonságban letehessék autóikat.
A Várhegy nyugati oldalán, a Nyugati kertek területén, jelenleg a harmadik Várgarázs kialakításának előkészítése zajlik. A bejárat a második garázshoz hasonlóan a Palota útról lesz majd. Az elmúlt hetekben megkezdtük a beruházást megelőző régészeti feltárásokat. Ezt követi majd a föld alatti garázs megvalósítása.

Az építkezés után a Nyugati kerteket eredeti formájukban állítjuk helyre, felújítjuk a zöldfelületeket és a sétányokat, új helyszínnel gazdagítva a Vár pihenésre és sétára alkalmas területeit.
A harmadik mélygarázs a jövőben tovább csökkenti a budai Vár autóforgalmát. Az új garázs minden szintjéről lifttel is fel lehet majd jutni a Szent György térre, ez tovább segíti a Budavári Palotanegyed kényelmes és akadálymentes megközelítését.

Ajánló