Előkerült az első bástya a föld alól


2019. december

Évtizedeken keresztül rejtve volt, majd a régészeti feltárást követően 2019 tavaszán látogathatóvá vált az Erdélyi Bástya a Várban. A Táncsics u. 9. udvarán kerültek elő az egykori, 16. századi erődítmény rejtett kincsei, amelyeket a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum közös, „Az első bástya” című kiállításán mutattak be. A tárlatra 5 hónap alatt közel 30 ezren voltak kíváncsiak.

Az első bástya madártávlatból (drón felvétel)
Az első bástya madártávlatból (drón felvétel)

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek történetéből a nagyközönség leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítását ismeri, hiszen az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. Ez a terület ugyanakkor a budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége. A régészeti feltárás során előkerült Erdélyi Bástya az 1530-as évek elején Szapolyai I. János király parancsára az elsők között épült fel. A 2018 őszén feltárt falakat és a felvonóhidas gyalogkaput több száz évig hatalmas törmelék temette maga alá.

Látogatók a feltárt erődítménynél
Látogatók a feltárt erődítménynél

A helyszínt, valamint a régészeti leleteket a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum által szervezett kiállítás formájában két helyszínen tekinthették meg a látogatók. A Táncsics u. 9. szám alatt a Magyarországon egyedülálló bástya feltárt területét, valamint a lőportárban kialakított interaktív kiállításon a gazdag leletanyag egy részét nézhették meg az érdeklődők. A BTM Vármúzeumban pedig a szenzációnak számító, a falak közé elrejtett éremkincsleleteket, és számtalan csodálatos tárgyat állítottak ki, melyek a korabeli ember mindennapi életmódjáról mesélnek.

null

A kiállítás megvalósulásában fontos szerepet játszott, hogy az évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt terület a magyar és az amerikai állam megállapodásának köszönhetően 2014-ben ismét magyar tulajdonba került, így régészeti kutatása folytatódhatott.

A BTM Vármúzeumbeli tárlat 2019. november 3-án zárt, a Táncsics utcai kiállítás állagmegóvás, és a talajmenti fagykárok elkerülése miatt ideiglenesen zárta be kapuit, de a tervek szerint 2020 tavaszán újranyílik az érdeklődők előtt.

Ajánló