Rendbe hoztuk a Király lépcsőt


2020. július

Tovább szépül a látogatók kedvenc sétánya, az Ellyps sétány. Helyreállítottuk a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát. A Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelt célja, hogy a budai Vár az itt élők és a gyalogos látogatók számára is kényelmesen megközelíthető legyen. Az Ellyps sétány megújult szakaszait már a nagyközönség is használhatja.

A felújítás után végre zavartalanul gyönyörködhetünk a panorámában
A felújítás után végre zavartalanul gyönyörködhetünk a panorámában

A Várhegy Dunára néző oldalán kanyargó, egyedi panorámával rendelkező Ellyps sétányon évtizedek óta méltatlan állapotok uralkodtak. A Váralagúttól a Szent György térre vezető, 1838-ban épült sétány több helyen balesetveszélyessé vált: a töredezett burkolat, a megsüllyedt lépcsők, a kidőlt rozsdás korlátok és a sétányt övező zöldfelületek elhanyagoltsága sokakat elriasztott attól, hogy ezt az egyedi útvonalat válasszák a Vár megközelítéséhez.

A Karmelita épületegyüttes felújításával párhuzamosan az Ellyps sétány egy részét már 2019-ben megújítottuk, idén nyáron pedig további felújított szakaszokat adtunk át a látogatóknak.

Újjászületett a Király lépcső és a Hunyadi lépcső alsó szakasza is. A lépcsőkön értékőrző, fenntartható és költséghatékony rekonstrukciót hajtottunk végre, hiszen az eredeti anyagokkal dolgoztunk, és a kibontott lépcsőköveket, járólapokat megújított formában helyeztük vissza. A lépcsők és a környező zöldfelületek rendezése során találtunk egy kövekből kialakított vízelvezető folyókát is, amely valószínűleg még a 19. század végén készülhetett. A folyóka ismét eredeti formájában látható.

A felújítási munkák jelenleg a sétány déli részén, a Savoyai terasz alatt futó szakaszon folynak. Itt is kijavítjuk a burkolatokat, rendbe tesszük a lépcsőket és a Nemzeti Galériáig felvezető összes sétautat. A hegy oldalában több kitaposott rész található, a látogatók ugyanis gyakran így rövidítik le a hosszan kanyargó sétautakat. A felújítások során ezt az igényt is igyekszünk figyelembe venni, és ahol lehet, ott akácgerendákból épített falépcsőkkel tesszük biztonságosabbá a feljutást.

A járdaburkolatok, az utak és a lépcsők után a környezetükben lévő zöldfelületeket is megszépítjük. A területen új és esztétikus szelektív hulladékgyűjtőket helyezünk ki, kényelmesebbre cseréljük a pihenésre szolgáló padokat, és új ivókutakat telepítünk.

Ajánló